Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp oss

Ekonomin har saktat in. Det visste vi redan. Prognoserna inför de kommande två åren har skrivits ner och de ekonomiska bekymren i både Europa och USA riskerar spilla över även på Sverige.

Annons

Osäkerheten är stor och händer det värsta riskerar de kommande åren bli mycket prövande. 

Därför kommer inte Arbetsförmedlingens besked om att ökad arbetslöshet är att vänta som en chock. Det är en naturlig följd av en konjunktur på nedgång och en tillverkningsindustri som börjat bromsa in. 

Två svåra år ligger framför oss enligt Arbetsförmedlingen. 

I år ligger arbetslösheten på 7,6 procent. Den kommer att stiga under 2012 och 2013 till 8,5 procent enligt Arbetsförmedlingen.

Industritunga län kommer drabbas. Län som Gävleborg, vilket beskeden från Sandvik under hösten redan vittnar om. Lågutbildade, äldre, de från länder utanför Europa och funktionsnedsatta kommer få det än svårare på arbetsmarknaden.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det dock inte bli samma chocknedgång som 2008. I stället spås det handla om en utdragen process där allt fler förlorar sina arbeten. 

Det är ett framtidsscenario som ställer höga krav på regeringen. Skattesänkningar kommer inte hjälpa människor till arbete under åren som ligger framför oss. Det gör däremot en aktiv arbetsmarknadspolitik. Men det vill regeringen inte ge oss. 

Det ska ju löna sig att arbeta. 

Mer läsning

Annons