Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högern ojar sig

När kommunen skickar pengar till evenemang som inte direkt faller under något kommunalt ansvar fattar den förenade högern sina pennor och skickar vreda insändare och artiklar till redaktionerna.

Annons

Slöseri, tjoar Bjerkén, KällgrenSawela, de Maré och alla andra vi inte för dagen kan erinra oss namnen på. Men någon heter Ericsson, Fredriksson. Det kan finnas fler.

Ett väldigt liv bryter ut, särskilt om bidragen används till något som privata talanger kunde tjäna pengar på.

Senast i går, i Gefle Dagblad, ojar sig den lokala gammel-högern över att kommunledningen fört över några tusen till Havsfestivalen; åh, dessa pengar kunde ju ha gått till att rusta upp skolan, asfaltera vägarna, skickas till socialen, äldrevården, dagis, fritids, nattis eller något annat behjärtansvärt.

Eller, ännu mer behjärtansvärt, lagts i privata händer så att någon driftig entreprenör hade givits tillfälle att göra sig en hacka.

Och, ve, tänk om regnet öser ner! Då är ju hela bidraget kastat i sjön!

Inför denna samlade skrivarmöda (det kan också vara ironi, en del tyder på det) går tankarna till de årliga utdelningarna, tagna från våra skatter!, som delas ut till friskolornas ägare och aktie-ägare. 84 miljoner 2007, i hela landet. Rakt ner i fickan på skoldirektörer och skolornas ägare som snor hem galanta vinster från de skattekronor du och jag betalat in. Våra pengar!

Är det meningen att skatter skall växlas in i vinster på privata verksamheter som är skattefinansierade? Nej, nej ropar högern i kör. Pengarna till vård-skola-omsorg. Eller asfalt.

Men inför friskolorna, som står fria från sossarnas flumskola, bara tystnad. En ideologisk samstämmighet råder mellan friskoledirektörerna, som lever gott på våra skatter, och den gammel- höger som alltid ojar sig över slöseri med skattemedel. Hyckleri kallas det för.

Mer läsning

Annons