Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd skatt, sämre vård

Den styrande majoriteten i landstinget tog sitt ansvar, och sköt alla obekväma beslut på framtiden. De svåra frågorna överlämnas till nästa generation, eller majoritet.

Annons

Men de lätta besluten, draperade i fraser och fromma förhoppningar, påstås ge snabba besparingar, effektiviseringar och en bra vård för alla. Detta sammanfattas: En budget i balans redan nästa år.

50 miljoner i lägre kostnader sopas ihop hur lätt som helst. Bara en fråga där: Varför har detta inte gjorts tidigare?

Svaret är enkelt; det går inte.

Majoriteten trixar och vrider på siffror och håller tummarna. Strukturerna är fortsatt heliga, eller bara bypolitik. Och val måste vinnas. Bollnäs sjukhus, som kostar mycket mer än vad sjukvården har råd med, rubbas därför inte. Så ser bypolitik ut i praktiken.

Men skattehöjningen på 30 öre är realitet, liksom förra årets höjning. 2011 blir det ännu högre skatt, fler patetiska fraser och vackra ord. Ett av dem skrivs: Prioriteringar. Väg av det.

Men ingenting av det som måste göras blir gjort, varken av den här majoriteten eller de som hoppas få ta över efter valet.

Borgerligheten är, om möjligt, ännu bättre på fras- och woodoopolitik. Det går ju bra så länge plattityderna bara är ord på något papper. När verkligheten tränger på blir det andra bud.

Strukturförslaget, det bästa på år och dag, har i politisk enighet förvandlats till makulatur. Fegheten segrade där över realism och allvar.

Med det här icke-förslaget fortsätter nedmonteringen av vårdens kvalitet. Eländigt är det.

Annons