Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hör inte, ser inte

/
  • För killar.  Handelshögskolan är Sveriges kanske främsta elitskola. En examen från denna anrika institution öppnar dörrar rakt in i de allra heligaste rummen i näringslivet. För killarna. 

Annons

Handelshögskolan är Sveriges kanske främsta elitskola. En examen från denna anrika institution öppnar dörrar rakt in i de allra heligaste rummen i näringslivet. För killarna. 

 Nu har Handelshögskolan genomfört en studie bland tidigare studenter om hur kön styr förutsättningarna på arbetsmarknaden. Som inte helt oväntat bland annat visar att var fjärde kvinna anser att kvinnor och män har olika förutsättningar att avancera i sitt företag. Det är ju så verkligheten är beskaffad.   

När Handelshögskolan analyserar resultatet av sin egen undersökning konstaterar professor Richard Wahlund följande i DN:

”För männen är det så att om de inte har personlig erfarenhet av problemet, då existerar det inte. Det finns ingenting att diskutera.”

 Vilket är en klassisk inställning till bristen på jämställdhet. Ser man den inte själv, diskriminerar man inte själv öppet och medvetet, ja då finns det inte någon brist på jämställdhet. Sällan tillmäts fakta så litet värde som när vi analyserar bristen på jämställdhet.   

Det är självfallet också så att det finns många med mycket att vinna på att inte se bristen på jämställdhet. I dag föreligger inte konkurrens på lika villkor. Det gynnar individer som inte klarar av att konkurrera på en arbetsmarknad där endast kompetens är styrande.

Plockar vi bort könsfördelen riskerar invoterade män tvingas lämna plats åt kvinnor med högre kompetens och bättre meriter. Därmed finns det också många med ett egenintresse i att upprätthålla den rådande könsmaktsordningen. 

På Handelshögskolan fostras den svenska näringslivseliten. Och den skiter uppenbarligen i petitesser som att kompetens i dag inte är styrande i arbetslivet. Vilket får anses innebära att Handelshögskolan gör ett uselt jobb i fråga om att forma framtidens ledare. 

 Den inställning de före detta handelseleverna uppvisar är vidare ett av alla bevis på att det är extremt korkat att tro att jämställdhet är något vi kommer att få, att det plötsligt bara en dag kommer att finnas där i vårt samhälle. 

Jämställdhet är något vi måste kämpa för. Och i det arbetet tänker uppenbarligen inte Handelshögskolans utexaminerade studenter bidra. Därför är det kanske inte heller så konstigt att bara sju av alla börs vd:ar är kvinnor. Eller att kvinnor fortsätter hamna efter i fråga om både löneutveckling och karriär. 

Hur vi löser det? Genom modiga politiker som förstår att bristen på jämställdhet hämmar både svensk konkurrenskraft och utveckling. Och fattar beslut i enlighet med denna insikt. 

Mer läsning

Annons