Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Sverige skall svenska löner gälla

/
  • Det pågår en svarthandel med arbetstillstånd i Sverige, med priser på upp till 250 000 kronor för ett enda tillstånd. Samtidigt har kontrollen av att arbetsgivaren håller sig till avtalade löner och villkor försvunnit.

Efter åtta år av borgerligt styre är Sverige svältfött på en politik med arbetareperspektiv.

Annons

Ett sådant tydligt exempel är kaoset med arbetstillstånd från tredje land (utanför EU). På onsdagen rapporterade SVT om hur det pågår en olaglig handel med arbetstillstånd i Sverige, i rapporteringen fokuserades främst på flyktingar från Syrien som betalar upp till 250 000 kronor för ett enda tillstånd.

Tyvärr är detta ingen nyhet. Det här är ett systemfel som inte minst denna ledarsida lyft gång på gång på gång.

2008 ändrades de svenska reglerna för arbetskraftsinvandring från tredje land. Enligt dessa regler är det nu arbetsgivarna som avgör vilket behov av arbetskraft de har, tidigare gjordes en prövning av Arbetsförmedlingen. Och det här är en avgörande skillnad. Fram till 2010 kunde dock Migrationsverket göra en rimlighetsbedömning. Men, den dåvarande alliansregeringen ville göra det ännu enklare att anställa personer från länder utanför EU, så nu finns ingen arbetsmarknadsbedömning alls, och i stort sett inga kontroller av löner och arbetsförhållanden. Arbetsgivarna utlovar visserligen att lönen ska ligga nivå med kollektivavtalen. Men. Det är ingen som kontrollerar att så sker.

Det dröjde inte länge förrän de som hade varnat om följderna av regeländringen skulle få vatten på sin kvarn. (Bland annat denna ledarsida.)

I början av november 2012 lämnades en polisanmälan in till Stockholmpolisen. Anmälan gällde ocker. De polisanmälda var två chefer på McDonalds. De misstänktes för att under flera år ha sålt arbetsintyg gällande arbeten på McDonalds till människor från tredje land. Arbetsintyg som de tog över 100 000 kronor för, per styck. Och härvan svällde till att handla om hundratals arbetstillstånd, bara på McDonalds.

Men McDonalds är inte den enda arbetsplats där detta missbruk förekommer. Allt fler arbetsgivare ansöker om arbetstillstånd för tredje landmedborgare. De branscher som ökar allra mest är låglönebranscher, som städ – och hotell- och restaurang. Det här har lett till en ny, cynisk, handel med arbetsintyg. Eller rättare sagt: en ny, cynisk, handel med människor. När facken granskat villkoren för tredje landarbetarna har stora brister framkommit, lönedumpningen var i vissa delar total.

Nu har den rödgröna regeringen tillsatt en utredning för att komma till rätta med utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare. En utredning som ska vara klar nästa höst. En utredning som bör ta itu med frågan gällande bristen av kontroll av arbetstillstånden. Sedan krävs att regeringen agerar. Det måste märkas att vi har en socialdemokratiskt ledd regering.

Att människor från andra länder söker sig till Sverige ska vi se som något positivt. Vi skulle aldrig klara oss utan ett inflöde av människor, idéer och kunskap. Men, vi ska inte tillåta att människor utnyttjas.

Vi ska inte ha ett samhälle där en grupp arbetare får lägre lön och sämre villkor än övriga arbetare inom samma yrke. Det är en fråga om moral, solidaritet och ren och skär självbevarelsedrift. Om en grupp får lägre lön och sämre arbetsvillkor pressas villkoren nedåt, för alla i hela branschen. Det förlorar vi alla på.

I Sverige skall svenska löner gälla. För alla. Lika lön ska gälla för lika arbete. Det är inte svårare än så.

Mer läsning

Annons