Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på jobben

Annons

Läser igenom Riksbankens senaste prognos rörande den ekonomiska utvecklingen i vårt land.

2010 var ett återhämtningens år. Återhämtningen i vår ekonomi gick långt snabbare än vad Riksbanken hade förutspått. Jobben släpade efter, och gör det fortfarande, men på det hela taget har utvecklingen varit långt mer positiv än någon vågat hoppas på. Sverige, vis av skadan från 90-talets kris, har klarat sig bättre än många andra länder.

Men så var det ju det här med osäkerheten. Sverige är inte en ensam ö. Hur vår ekonomi utvecklas är avhängigt av en rad faktorer vi inte har något inflytande över. USA håller på att återhämta sig, men fortfarande råder osäkerhet kring hur arbets- och bostadsmarknaden kommer utveckla sig. Utvecklingen i Europa är även den i delar mycket osäker.

Vad vi kan vänta oss av Sverige 2011 tycks vara ytterligare uppgång ifråga om både produktion och arbetstillfällen. Det är självfallet positivt. Men få tycks med säkerhet våga sia om framtiden.

Och trots en återhämtning på arbetsmarknaden som överträffat prognoserna ligger arbetslösheten fortfarande på 8,5 procent.

Det betyder att väldigt många människor är i behov av ett fungerande skyddsnät, av en fungerande a-kassa och möjlighet till sysselsättning i väntan på ett arbete.

För den existerande arbetslösheten handlar trots allt om en ofrivillig arbetslöshet till följd av krisår. Inte om en frivillig arbetslöshet till följd av lättja.

Mer läsning

Annons