Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Visby blev alla socialdemokrater

/

Pressträff hos länsstyrelsen i Visby. Längst fram i ett kvalmigt tält som normalt används för bröllopsfester och 50-årskalas står regeringens fyra partiledare och berättar att de har intresserat sig för välfärden. Nio miljarder kronor ska satsas under kommande mandatperiod, varav en tredjedel spenderas nästa år på kommuner och landsting medan resterande sex miljarder är öronmärkta för utbildningsväsendet.

Annons

"Vi går mot en jobbvalrörelse. då behövs satsningar i kommunerna", säger Fredrik Reinfeldt. Låter det förvirrande? Det är det också kan jag intyga; är det fyra sossar som står där framme och pratar eller vad? Här har vi en statsminister som i tre år och nio månader praktiserat en aggressiv skattesänkarpolitik, men som nu säger att det att är i kommunerna och landstingen det händer. Att det är välfärden som ska prioriteras.

Budskapet som förmedlas inne i det kvalmiga tältet är samma budskap som socialdemokratiska partiledare gått till val på i decennier: att satsa på jobben är att frigöra kvinnorna från hemmet (billig barnomsorg under dygnets alla timmar), rusta barn och ungdomar med kunskap (fler lärare), ge arbetslösa en chans att stärka sin anställningsbarhet (kommunal vuxenutbildning).

Den som minns valet 2006 känner igen mönstret. När vi kommer till valrörelse bryter Fredrik Reinfeldt tvärt banden med företrädarna Lundgren och Bildt. Då heter inspirationskällorna i stället Carlsson, Persson. Och Sahlin. Skattesänkningar – vad är det liksom?

Det är inte bara Reinfeldt som genomgår denna metamorfos, lagom innan valet tycks varenda politiker med maktambitioner förvandlas till socialdemokrat (jo, jag vet, Maud Olofsson; C-ledaren är undantaget som bekräftar regeln, men så håller hon ju också på att köra sitt parti i botten).

Välfärden är viktig för svenskarna. Frågan som väljarna därför har att ta ställning till är vem som egentligen är vad. Vem är sosse och vem är bluff?

Kalle Olsson

Mer läsning

Annons