Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idioti, Frankrike

Det råder för tillfället en bitter konflikt mellan Frankrike och Turkiet.

Annons

På torsdagen röstade den franska nationalförsamlingen igenom att den som förnekar det Armeniska folkmordet begår en brottslig handling. Det betyder att den som i Frankrike skriver eller uttalar att det som hände i Armenien 1915 var något annat än just ett folkmord riskerar att dömas till fängelse.

Det är inget annat än idioti.

Att det handlar om ett folkmord är de flesta (förutom Turkiet) överens om. Det är inte det som är problemet. Men att kriminalisera en åsikt, hur idiotisk den än är, är att sätta munkavle på yttrandefriheten.

Konflikten handlar om vad som egentligen hände i området under första världskriget. Det osmanska riket höll på att falla samman och armenier som bodde i östra Turkiet krävde regionalt självstyre. För att hindra ett armeniskt uppror bestämde sig regeringen i Istanbul för att deportera Turkiets armenier till Syrien och Mesopotamien.

I samband med detta dödas, mördas, mängder av människor. Vittnen berättade hur floden Eufrat färgades röd av de döda människornas blod. Hur det flöt lik och likdelar i floden. Enligt armenisk historieskrivning dog uppemot 1,5 miljoner människor under folkmordet. Turkiet å sin sida förnekar att det handlade om ett folkmord, och att över huvud taget diskutera vad som hände armenierna under första världskriget har varit tabubelagt.

Redan för tio år sedan klubbade det franska parlamentet igenom att det handlade om ett folkmord. Men det har hittills inte varit belagt med något straff för den som uttrycker en annan åsikt.

Nästa år är det presidentval i Frankrike. Sarkozy vill såklart locka röster. Om hans strategi, att göra sig till fiende med Turkiet, är lyckad återstår att se.

Mer läsning

Annons