Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikväll får 100 svenskar klamydia

/
  • I riskzonen. Kärlek utan kondom? Då riskerar du att få klamydia. Är du ung är risken, statistiskt sett, mycket högre än för de äldre. Nära nio av tio var drabbade under 29 förra året.

Regeringen satsar 10 miljoner (sic!) kronor på sex- och samlevnadsfortbildning bland svenska lärare. Småpotäter, som knappast räcker för att kompensera för de år av slarv från samhällets sida som lett till kondomslarv bland unga.

Annons

För Sveriges framtid är inte särskilt bra på att skydda sig själv och andra mot vare sig könssjukdomar eller oönskade graviditeter. Det visar en rad studier och statistik från Smittskyddsinstitutet. I valet mellan kondom och risken att få en könssjukdom väljer alldeles för många risken att få en könssjukdom. Vilket i sin tur riskerar leda till bland annat barnlöshet senare i livet.

Om vi struntar i den rent medicinska aspekten av det hela kan det dessutom konstateras att väldigt mycket dessutom är väldigt fel med synen på vår sexualitet. Mycket har blivit bättre. Men ifråga om bland annat synen på homosexualitet och våldtäkt återstår ännu arbete att utföra. Även här finns attitydundersökningar som visar att skolan och samhället inte tar sitt ansvar. För det är inte OK att svenska ungdomar tycker våldtäktsoffer får skylla sig själv och att man som i Bjästa-fallet stöttar våldtäktsmannen och mobbar offret. Eller att bög och fitta används som skällsord.

Så nej regeringen. 10 miljoner imponerar inte. Särskilt inte när det handlar om en institution som skolan, där unga spenderar hela arbetsdagar och det därmed finns alla möjligheter i världen att påverka deras framtid till det bättre. På det här området har vi inte råd med något annat än ett kontinuerligt arbete.

Onsdag idag för övrigt. Och sommar. Hur många som får klamydia just ikväll är något osäkert. Baserat på 2010 års statistik kan vi dock räkna med runt 100 stycken, om vi slår ut antalet inrapporterade fall på 365 dagar. Av de som fick klamydia förra året var 32 procent av dem mellan 15 och 19 år gamla och 54 procent mellan 20-29 år.

Vad gäller gonorré har vi framgångsrikt bekämpat den. På 70-talet fick nästan 40 000 svenskar sjukdomen årligen, 1998 var siffran nere i 343 fall per år, men nu ökar gonorré igen och under förra året rapporterades 842 fall av sjukdomen. Och värre lär det bli, eftersom forskare nu hittat resistenta bakteriestammar, vilket riskerar göra gonorré till en svårbehandlad, eller till och med obehandlingsbar sjukdom.

Ha en trevlig kväll gott folk.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons