Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vet det alla känner till

Annons

Vad är det Beatrice Ask inte vet? Och vad vet Carl Bildt? Fredrik Reinfeldt vet, säger han, lika mycket som Ask? Om vad då?

Och det enda vi medborgare vet är att det förekommer ett varmt samarbete mellan USA och Sverige, i dag mot terrorism, i går mot Sovjet. Det är ju ingen hemlighet, varken i dag eller för 50 år sedan. Men då, liksom i dag, nekade politiker och tjänstemän, de visste ingenting om ömsesidigt spioneri. I dag vet vi att många ljög, rakt upp och ner. Då är frågan vad vi får veta i morgon om både samarbete och ljugande i dag.

Annars är det, eller ses som naturligt, att Sverige samarbetar med andra västliga makter för att stoppa möjliga, eller eventuella terrorister och spioner. Vi är ju en del av Nato, fast inte reglerat.

Men hade samma sorts byte av uppgifter handlat om Sverige och Sovjet eller dagens Ryssland vore det ju en helt annan sak, i praktiken. Ingen svensk har spionerat för USA, mot Sverige. Det är ju bara ett utbyte av information, vänner emellan.

Men Ryssland, eller Sovjet, är fienden, i går, i dag och i morgon. Bildt var tydlig efter kriget mellan Ryssland och Georgien; ryssarna är som nazisterna.

Inför det amerikanska kriget mot Afghanistan (och Irak) är Bildt entusiastisk, trots att de civila offren där är oändligt många fler än i Georgien.

Så dokumenten från Wikileaks avslöjar i sig inga hemligheter, mer än några omdömen som kan upplevas som lite pinsamma för de som pekas ut. Bildt råkar illa ut, men inget biter ju på hans uppblåsta självbild.

Men det är klart att läckorna måste redas ut; vad är sant, falskt eller bara amerikanska tolkningar? Har tjänstemän rundat grundlagen och blåst riksdagen? Det där kan ske bäst i KU.

Att några rödgröna politiker vädrar blod beror mest på dåligt luktsinne. Det var S-regeringar som började, och Reinfeldt har bara tagit över.

Mer läsning

Annons