Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget nytt krig i Sudan – tack

/

Annons

Ett nytt år brukar föranleda oss att avge nyårslöften och blicka in i kristallkullan med förhoppningar om något positivt. Själv hoppas jag på hälsa för familjen och vännerna. Men jag hoppas också att det ska bli mer fred på jorden.

Under åren har jag lärt mig att fred förutsätter mer än ädla ideal. Det krävs politiskt ledarskap och en omvärld som gemensamt tar ansvar. Årets första stora utmaning är folkomröstningen i Sudan. Det är ett stort land med många folkgrupper och ett land som genomlevt många krig och konflikter.

Sudan har under senare år blivit uppmärksammat för konflikten och folkmordet i den västra provinsen Darfur.

Södra Sudan som bebos av en majoritet kristna kommer att genomföra en folkomröstning 9 januari om landsdelen ska bli självständig stat eller fortsatt vara en del av Sudan.

Folkomröstningen är kulmen på en fredsprocess som startade 2005 efter mer än 20 år av inbördeskrig. Regeringen i Khartoum har förhalat processen in i det längsta. Det är mycket som står på spel, inte minst den oljerika provinsen Abyei. Men också Omar el-Bashirs möjlighet att sitta kvar vid presidentposten och om södra Sudan väljer att bli självständigt.

Omvärlden har ett stort ansvar. Vi vet vilka konsekvenser internationell passivitet kan medföra som fallet var i Rwanda och på Balkan. FN bistår med det svåra uppdraget att distribuera mer än fyra miljoner valsedlar till en befolkning som är spridd i olika delar av Sudan och ofta är nomader, enkelt uttryckt för oss strukturerade – saknar bostadsadress. Det är ingen enkel uppgift att hitta dessa personer. Anklagelser om valfusk lär säkert komma oavsett om så sker eller inte.

Det rimliga är att utgången av folkomröstningen respekteras, förutsatt att den genomförs på ett korrekt sätt. I min kristallkula ser jag risken för att det styre som tar över vid ett eventuellt självständigt södra Sudan är oförmöget att styra landet. Nu har människorna en gemensam fiende i de styrande i Khartoum. När landet ska byggas upp, kommer vardagens problem med risk för inbördeskrig mellan olika folkgrupper. Det är viktigt att omvärlden hjälper till att hantera dessa potentiella konflikter som är nyckeln till långsiktig fred i landet och i regionen.

Jag hoppas trots mina farhågor att folkomröstningen i södra Sudan ska bli ett exempel på att en fredsprocess kan leda till fred och en bättre vardag för vanliga människor. Världen behöver en bra start på det nya året – en lyckad folkomröstning i Sudan vore fantastiskt.

Aleksander Gabelic
S-debattör

Mer läsning

Annons