Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inse fiaskot

/
  • Bidragsvurmare. Kristdemokraternas Göran Hägglund har länge försvarat partiets hjärtefråga: vårdnadsbidraget. Nu ifrågasätts bidraget av regeringens egen expertgrupp, och Hägglund själv har börjat att vackla.

Annons

Trots att borgerligheten säger sig avsky bidrag så finns det ett särskilt bidrag som den konservativa ultrahögern fullkomligt älskar: vårdnadsbidraget. Det är ett futtigt, jämställdhetsfientligt och bakåtsträvande bidrag som har åkt fram som en jojo så fort borgarna har suttit vid makten. Det infördes för första gången 1994 av regeringen Bildt. Det höll bara några månader. När borgarna senare samma år förlorade valet avskaffade den nytillträdda Socialdemokratiska regeringen bidraget så fort det bara gick.

År 2008 var det dags igen. Kristdemokraterna fick återigen igenom sin hjärtefråga. Så sent som hösten 2009 beskrev partiledare Hägglund vårdnadsbidraget som en framgång. ”Det är en av de verkligt viktiga reformerna som bidrar till att öka valfriheten för småbarnsföräldrarna”, sa Hägglund då till Svenska Dagbladet. (Hur tänkte han där?)

Vårdnadsbidraget är på 3 000 kronor i månaden, bidraget ger inga pensionspoäng och är inte heller sjukpenninggrundande. Så nej. Valfriheten är inte så stor. Det är ingen som kan överleva på 3 000 kronor i månaden. Om inte. Ja, om du inte har en man som står för den övriga försörjningen. För, föga förvånande, över 90 procent av alla som har utnyttjat vårdnadsbidraget är kvinnor. (SCB, Nyttjande av kommunalt vårdnadsbidrag, för år 2010.) Vårdnadsbidraget är ett bidrag som på ett effektivt sätt riskerar att med rasande tempo rasera det jämställdhetsarbete som svenska kvinnor arbetat och slitit för i generationer.

För vårdnadsbidrag ges endast till de vårdnadshavare (läs mammor) som inte nyttjar offentlig finansierad barnomsorg. Alltså, ett bidrag som, samtidigt som det motverkar den av borgerligheten så dyrkade arbetslinjen, urholkar den offentliga barnomsorgen. Mer pengar till bidrag – mindre pengar till den offentligt finansierade välfärden. Vårdnadsbidraget utnyttjas väldigt ojämnt i landet. I invandrartäta områden betydligt mer än i övriga landet. Det gör att den offentliga barnomsorgen i dessa områden urholkas snabbare.

Men, lyckligtvis ifrågasätts nu detta bidrag från flera håll samtidigt. Regeringens egen expertgrupp, ESO, kallar bidraget för en kvinno- och fattigdomsfälla för utrikes födda kvinnor och höjer rösten för att avveckla bidraget. Och även KD-ledare Hägglund har börjat vackla.

Vi bör absolut stötta Hägglund i detta fall. Inse fiaskot. Avveckla idiotin.

Mer läsning

Annons