Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lätt älska alla

Länets moderater önskar att länets kommunalråd, från vänster till höger, lär sig älska företagarna. En vacker gemenskap kan då byggas för att skapa nya jobb, sänka skatten och privatisera mera.

Annons

Svårsmält för de röda och gröna, självklarheter för de blå. Det finns företagare det är särskilt svårt att älska och andra som det är lätt att känna stor respekt för. Men mer av öppenhet och fler möten politiker–företagare, för att hitta mer av gemenskap och öka förståelsen, kan vara bra för alla. Där kan vi nog stanna.

Men Moderaterna har enkla lösningar på alla problem; sänkt skatt. 100 miljarder, fördelade med hälften till den fjärdedel som har de högsta inkomsterna, räcker inte. Om moderaterna vill bli tagna på allvar också av kommunalråd till vänster bör de nog lära sig älska rättvis fördelning av både bördor och skattelättnader. De kanske också skall, med öppet sinne, fundera över sitt förhållande till pensionärerna; behandlas de rättvist?

Men i stället ökar orättvisorna och klyftorna vidgas. En rödgrön rapport i går bekräftade några siffror, och högerpolitikens inriktning.

Ett år efter regeringsskiftet hade inkomstklyftorna ökat mer än någonsin, eller i varje fall sedan 1975 när SCB började mäta skillnader. Den politiken var medveten, högerregeringen önskar större klyftor och ökade inkomstskillnader. Det ökar dynamiken i samhället, enligt högerlogiken. Att de flesta siffror nu pekar väldigt fel är lite olyckligt, men övergående. Högerpolitik är ju bäst i högkonjunktur.

Och ett bättre företagsklimat skapas, heter det alltid, om företagarna får ta över mer av den offentliga verksamheten. Det senaste förslaget, presenterat i går, är att lägga ner Inköp Gävleborg, som har sparat ganska mycket pengar åt skattebetalarna. Varför nedläggning? Blir det fler jobb? Lite dunkelt där.

Annons