Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så lika alls

Ambitioner och verklighet sammanfaller inte alltid. Som när det handlar om de politiska ambitionerna rörande handikappolitiken och de funktionshindrades vardag. För trots att Sverige i 10 år haft målsättningen att bereda funktionshindrade samma levnadsvillkor som icke funktionshindrade har vi inte lyckats omsätta det hela i verklighet.

Annons

Socialstyrlesens rapport "Alltjämt ojämt" visar att funktionshindrades vardag inte är likvärdig med de icke funktionshindrades vardag. Det innebär bland annat att funktionshindrade idag har sämre utbildning, arbeten, ekonomi och hälsa än befolkningen i övrigt. Vilket i praktiken innebär att människor inte lever fullgoda liv.

Istället för att vara aktiva samhällsmedborgare som deltar på sina egna villkor är många hänvisade till ett liv med knappa ekonomiska marginaler och en passiv fritid. Genom samhällets misslyckande blir därför också handikappet till ett fängelse både socialt och ekonomiskt trots att det inte måste vara det i ett välfärdsland som Sverige.

Vi har råd att realisera målen för handikappolitiken. Vi borde göra det. Men trots det misslyckas vi. Att vara funktionshindrad innebär ofta att ständigt tvingas kriga för att få den hjälp och det stöd man har rätt till. Det handlar inte om en röststark grupp. Och just därför handlar det också om en grupp som borde slippa myndighetssveriges absolut sämsta sidor.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons