Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte särskilt förtroendeingivande

/

Visst. Han vill tjäna stålar. Det är klart. Men den förre justitieministern Thomas Bodströms nysläppta bok "Inifrån" går även att läsa som en kärleksfull uppgörelse med ett parti som författaren egentligen aldrig känt sig hemma i.

Annons

Thomas Bodströms främsta kritik mot Socialdemokratin är att den är gammaldags och framstår som ett parti som inte förstår väljarnas stressade vardag.

Bodström levererar handgripliga råd till sitt parti i sitt avsked till partipolitiken. (Förändra partiets namn från Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti till Socialdemokratiska partiet och klipp banden med LO är ett par av tipsen.) Det är flera gånger fina ansatser till en ideologisk diskussion, men blir ganska platt. Och väldigt, väldigt marknadsmässigt.

Daniel Suhonen, chefredaktör för SSU:s tidskrift Frihet, gillar det inte alls och associerar Bodström med romanfiguren "Statsrådet" i Bo Balderssons romaner. (Statsrådet i dessa fiktiva deckare var justitieminister i en S-regering, men valde att sitta kvar även efter borgarnas seger 1976.) Det är en underhållande tanke. Och ganska passande.

Thomas Bodström erkänner utan omsvep i sin bok att han aldrig läst någon propositionstext som han själv undertecknat, han erkänner även att han inte varit riktigt sanningsenlig i konstitutionsutskottet (där riksdagen granskar regeringen). Han medger att han hade försökt stoppa ett tv-inslag. (Ett klart brott mot grundlagen) Det är inte särskilt förtroendeingivande och stärker bara uppfattningen att Bodström inte tagit sitt politiska uppdrag på allvar. Han har ju haft ett sånt sjå att hinna med allt annat. Som advokatbyrån, fotbollsspelandet och bokskrivandet.

Thomas Bodström lyfter ambitiöst ämnet "Vad händer med välfärden när den privatiseras?". Och han är tydligt kritisk mot den borgerliga regeringens nedmontering av välfärden. Men, när det gäller själva kärnan, att vi flyttar det gemensamma till det privata, och därmed gör att det offentliga förlorar såväl ekonomin som kontrollen över verksamheterna snurrar han in sig. Han menar att när nu privatskolor redan finns så är det bra att få insyn genom en styrelsepost. På så sätt försvarar han stoiskt sin kritiserade plats i friskolekoncernen Pysslingens styrelse. Något han dock glömmer att nämna i sin bok (som faktiskt innehåller en hel del kommentarer till aktuella händelser, så det kan inte handla om att han inte hunnit få med det) är att friskolekoncernen nu är ute för försäljning. Med en rejäl vinst efter att ägts under endast två års tid av ett danskt riskkapitalbolag. Enligt Expressen har Thomas Bodström köpt på sig aktier i bolaget, aktier som nu ska vara värda 2,4 miljoner kronor. Så, det ekar tomt i den ideologiska argumentationen.

Nej. Thomas Bodström har inte en chans att komma tillbaka till någon framträdande roll i det Socialdemokratiska arbetarepartiet. Det har han noga sett till genom att med boken "Inifrån" effektivt bränna alla skepp.

Mer läsning

Annons