Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isberg, hyror och sallad

Jag erbjuder mig närhelst behov föreligger, eller kan anas, att lotsa landstinget rätt i kontakterna med all världens medier. Jag vet hur man gör, och varför. Första regeln: Ljug aldrig.

Annons

Regel 2 till 100: Det går aldrig att ljuga när medierna fått upp ett spår. Berätta därför allt, genast. Gör en pudel, betala tillbaka och be om ursäkt. Ställ din plats till förfogande. (Då får du behålla jobbet). Om du sparkar någon, säg då spark. Det kan lindas in i samarbetssvårigheter eller olika syn på målen för verksamheten. Sånt förstår folk.

Skyll inte på trötthet och aldrig på att den just hemkörde var sliten. Skickar du med 700 000 gäller det att motivera varför.

Lär dig reglerna för representation, dom är enkla och bygger på sunt förnuft. 30 000 på 8-10 man (eller kvinnor) är nog för mycket. Glöm inte vem som var med.

Sedan återvänder jag till Kjell Norman, som gjort allt fel hittills, och Peter Bergh, som aldrig borde gått med på trött och sliten. I bakgrunden Svante Lönnbark, vet någon var han är? Och landstingsrådet i lokal-tv: Vad gjorde hon där?

Det finns fler frågor, varav några sträcker sig ut i Europa. Snart har vi svaren, också på det här: Vad krävs för att motivera en sanering av ett hotellrum i Sundsvall? Ett tiotal tjoande flickor på kurs och en sen efterfest? Brännmärken? Hur många cigg för att kleta ner ett rökfritt rum?

Sen hör jag en diskret viskning: Det sitter i väggarna. Grabbig stämning. Gamla kompisar. En kultur som smittar. Kolla fakturor och representation där, och där, några år tillbaka. Vem är ansvarig? Gräv djupare. Tänk dig ett isberg.

Hade Kjell Norman lagt upp allt på bordet, från första dagen, hade det varit över. Nu drar den här skandalen ut på tiden.

Sven-Erik Sohlberg heter en av de privata fastighetsägarna i Gävle. Han kan inte läsa. Men det har inte hindrat honom från att (genom att hota med hyresnämnden) pressa upp hyrorna i sin fastighet på Kansligränd 2 med över sju procent. Det bidrar nog till ännu högre vinst i år, 2007 samlade han ihop 216 miljoner.

Hyresgästerna är säkert tacksamma för att de får bidra till Sohlbergs goda liv och, om han inte stupar på läskunnigheten, härliga pension.

Om Sohlbergs hyror har Anders Eklind skrivit några artiklar, där inte ett kommatecken satt fel, som alltid. Sohlberg, som har det svårt med svenskan, tror sig ändå i den lilla lokala vänstertidningen ha funnit några rader som var fulla av felaktigheter. Hittar han ett enda tar jag in det på den här sidan.

Sohlberg, om han vill tas på allvar, bör inte sprida rader av felaktigheter och struntprat omkring sig.

En eftermiddag på Slottet och samtal om länets framtid, för dagen dyster men på sikt glimrande. Oändliga möjligheter, det gäller bara att sprida det goda i vida kretsar. Vissa svårigheter kan övervinnas på sikt, som att Gävleborg är en av de äldsta sammanhållna regionerna i hela Europa och att ålderskurvorna pekar fel.

Strandnära boende kan locka, liksom kultur och mångfald; där finns väldiga outnyttjade resurser. Hög kompetens och spetskunskap i flera företag lönar sig om ett tag. Social trygghet och säker miljö kan också ses som framtidsmål.

Enighet om en slutdeklaration: år 2013 skall vi var 5 000 fler.

Direkt från Strasbourg; Obama inför 3 000 jublande tyska och franska studenter. Frågor om säkerhet, hundar och om presidentskapets instängdhet, ångrar han sig?

Ingen ånger, men privatlivets begränsat. Ingen öl i baren, inget vin på en ljummen uteservering, ingen shopping, inget lätt slappande med gamla kompisar. Att rädda världen ett heltidsjobb, men tro inte att han kan uträtta underverk, åtminstone inte omedelbart.

Jag tänker mig Bush på den scenen.

Match på måndag. Jag är där, det blir (säger sportchefen) 2-0. Obotlig optimist, men han placerar Gif bara som elva i höst. Så pessimistiskt. Jag tror på 9-10:a och oavgjort mot Kalmar.

Jag skär upp kycklingen, hottar upp pannan, smörjer med olja och kryddar. Efter ett tag härliga dofter. Tuggar försiktigt.

Och den norska laxen? Jag trodde jag räddade den naturliga. Sen besked om att jag bidrar till den globala miljöförstöringen.

Kycklingens korta livsmiljö? Bespara mig detaljerna. Vad skall man annars äta? Kor? Grisar? Lamm? Möjligen lamm.

Men kan man överleva på grönsallad och stora vita bönor?

Brevvänner.

Ett tjockt kuvert från Göteborg varnar för muslimerna. De tar snart över. Kasta ut dom.

Ett vykort från en flitig skribent; jag är FISFÖRNÄM med en FISFÖRNÄM och förkrympt hjärna, lika inskränkt som ditt fysiska utrymme. Grunnar på det. Ring din kompis Wanja. Om någon känner igen handstilen så hälsa.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder skriver långa mejl: Ta tillbaka, skriv om, rätta till. Jag säger nej.

Väntar på svar från Louise Erixon, slängde hon väskan i sjön? Vad gjorde partiledningen i reporterns rum? Vad gör nu Torsten Ahlén?

Gräset är brunt, men det är vår i luften. Soligt i dag, lovar SMHI. Tid för återfödelse, och fönsterputs. Jag blickar ut över tomten, här skall fejas och rafsas! Men först kaffe på altan.

Mer läsning

Annons