Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till hospice

Annons

Det här handlar om människovärde. Att vi inte kan, och inte får, behandla döende människor som redan döda ting. Därför är det mycket glädjande att Gävle kommun nu säger ja till att betala för ett hospice i Gävle.

Men, det är samtidigt väldigt oroande att inte landstingspolitikerna hoppar högt av glädje och säger ja, tack och amen.

I dagens Arbetarbladet berättar vi att Gävle kommun ställer sig positiva till, och är beredda att skriva avtal om ett hospice, om landstinget också går in och delar kostnaden. Men, landstinget tvekar. Varför? Det är obegripligt.

Tanken med ett hospice är att döende människor ska kunna känna sig trygga den allra sista tiden i livet.

Hospice är en plats för lugn och ro, där den döende och de anhöriga ska få möjlighet att ta farväl med stöd av kunnig personal. Det behövs. Från Gävle sjukhus kommer ständiga rapporter om överbeläggningar, om hur patienter får ligga i korridorerna och hur personalen stressar.

Det är inte en värdig plats att sluta ett liv på. Vissa patienter får avsluta sina sista dagar på ett äldreboende efter att i all hast förflyttats dit från sjukhuset.

Det gäller även unga patienter. Ingen kritik mot Gävles äldreboenden, men... Nej. Det är inte värdigt.

Tänk om vi i Gävle i stället hade en lugn plats, i anslutning till sjukhuset, där döende människor fick god omvårdnad och möjlighet att ta avsked av sina anhöriga. Det vore människovärdigt.

Landstinget har lovat att under hösten svara på Gävle kommuns hospicefrieri.

Mer läsning

Annons