Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vill jobba”

/

Annons

Vad är politik för dig?

– Jag ska inte jämföra svensk politik med thailändsk. Det vore inte rätt. I Thailand är partierna mycket splittrade, de samarbetar inte så bra. Än så länge vet jag inte mycket om svensk politik, och jag kan inte alla regler och lagar i Sverige till hundra procent.

Vilken är den viktigaste politiska frågan?

– Omsorg om människor. Men även arbetsmarknadsfrågor. Jag har inte jobbat något i Sverige och därför får jag ingen a-kassa. Det borde ändras så att alla som söker jobb får någon form av ersättning, mer eller mindre.

Hur har ditt liv sett ut under de senaste fem åren?

– I Thailand var jag självständig och hade fast jobb med en bra inkomst. Jag bodde hemma hos min mamma och pappa. När jag träffade min man hade jag svårt att bestämma mig för att flytta till Sverige. Jag hade ju ett stabilt liv i Thailand. Men jag tänkte att det aldrig skulle hända något om jag inte försökte. Så jag tänkte att jag skulle försöka ändra mitt liv, därför flyttade jag hit. I höstas började jag på SFI, och jag kan säga att det svenska språket verkligen är jättesvårt.

Tror du att politiska beslut (i Sverige) har inneburit något för just dig?

– Det kan jag inte svara på.

För vilka tror du att den förda politiken har haft störst betydelse?

– Människor som har det svårt. I Thailand finns det inte socialhjälp eller barnbidrag. Inte heller får mammor som är hemma med sina barn någon ersättning.

Vad skulle du vilja förändra i Sverige?

– Skatten borde minskas. I Sverige måste de som tjänar mindre också betala skatt. Jag tycker att de som tjänar mer skulle betala mer i skatt och de som tjänar mindre skulle betala mycket mindre i skatt. Sedan jag kom till Sverige har jag praktiserat inom fotvård och massage, och jag tycker att det är synd att de som är ensamstående pensionärer inte har så mycket pengar. Lagen borde ändras så att de äldre får mer pengar, så att de har råd att göra sig fina.

– När det gäller jobben, så skulle jag vilja att arbetsgivarna såg att alla är lika mycket värda, även den som är från ett annat land.

Har du fått mer i plånboken under de senaste åren?

– Nej, mycket mindre. I Thailand kunde jag köpa vad jag ville, men nu tjänar jag inga egna pengar.

Hur ser du på din egen framtid?

– Jag tror att jag kan få en bra framtid. Om man är god och försöker så måste det gå. Alla människor har bara ett liv, och det måste vara ett gott liv.

Vilka drömmar har du?

– Att må bra, såväl fysiskt som psykiskt. Ett bra förhållande, ett bra jobb, en lön och barn. Jag skulle helst vilja jobba med samma sak som jag gjorde i Thailand, inom försäkringsbranschen. Men jag förstår att språket är ett hinder. Så jag nöjer mig med vilket jobb som helst med en egen lön.

Om du hade makten att bestämma över statsbudgeten, hur skulle du prioritera?

– Det är jättebra att omsorgen har pengar. Men boendet är för dyrt i Sverige.

Mer läsning

Annons