Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämt ska det vara

/

Annons

”Ni är jättebra, fortsätt så här, fortsätt plugga hårt men njut av hur duktiga ni är, av era framgångar. Stressa inte ihjäl er så att ni drabbas av psykisk ohälsa. Jag tror också att man måste säga till pojkarna att man måste anstränga sig om man ska komma någonstans här i livet.”

Så säger Anna Ekström om flickor och pojkar i skolan. Ekström är ordförande för Delegationen för jämställdhet i skolan, som i går lämnade sitt slutbetänkande till regeringen.

Anna Ekström verkar vare sig ha besökt ett klassrum de senaste 20 åren eller ha varit ute på arbetsmarknaden. På något annat sätt kan inte hennes uttalande tolkas. För faktum är att tjejer måste jobba hårdare än killar för att ta sig någonstans. Det har till och med visat sig att kvinnor tvingats jobba dubbelt så hårt för att klassas som lika meriterade som män. Under 90- talet tvingades exempelvis kvinnliga forskare publicera dubbelt så många artiklar som män för att dåvarande Medicinska Forskningsrådet skulle anse dem vara lika kompetenta.

Arbetsmarknaden är inte jämställd. Vårt samhälle är inte jämställt. Därför är det föga förvånande att skolan inte heller är jämställd. Att skolan fostrar nya generationer enligt könsstereotyp syn på manligt och kvinnligt är däremot oförlåtligt, eftersom man skapar näst intill irreparabla skador hos eleverna. Och det förlorar främst flickorna på. Inte pojkarna.

Den påstådda fördelen för flickor i grundskolan ger dem inte några som helst fördelar i yrkeslivet. Deras hårda arbete för att ta sig någonstans är ett livstidsprojekt. Därför är tjejernas oförmåga att slappna av och luta sig tillbaka och njuta av sina framgångar fullt logisk.

Det är även killarnas avslappnade inställning till skolarbetet. För all empiri visar trots allt att det med största sannolikhet kommer fixa sig ändå för dem. De kommer kompenseras, både ifråga om karriärmöjligheter och lön, senare i livet.

Att skolan är en plats för cementering av könsroller innebär att skolan bidrar till att skapa en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader. Vi väljer både utbildning och yrke efter kön i Sverige. Det innebär att generation efter generation väljer framtid efter kön, inte efter vem de är och vilken kompetens de besitter. I detta är flickor och pojkar precis lika ofria.

Den svenska skolan behöver därmed förändras. För det är orimligt att en institution som vi inte kan välja bort tvingar på oss könsroller. Men vi behöver knappast först och främst oroa oss för pojkarna. Däremot borde vi fundera över varför flickornas hårda arbete inte ger utdelning. Och göra något åt det.

Mer läsning

Annons