Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Våld, övergrepp och död är inte omsorg

Annons

Den som kan något om hur omsorgen om funktionsnedsatta ser ut i svenska kommuner är inte förvånade över uppgifterna i veckans Uppdrag granskning.

Brutna armar, nedläggningar, knuffar, sparkar, slag, bristande kunskaper, sexuella övergrepp, personal som filmar funktionshindrade när de tar av sig kläderna, oförmåga att förstå funktionsnedsattas behov och dödsfall. Kommuner som mörklägger vad som egentligen hänt brukare som inte själva kan berätta. Kommuner som inte informerar anhöriga och gode män om incidenter och inte tar sitt ansvar.

Den svenska omsorgen om funktionsnedsatta håller inte måttet när den innebär vård och till och med dödsfall. Foto: Anders Wiklund / TT

Uppdrag granskning visar tydligt vilka enorma brister som finns i kommuner i hela landet rörande omsorgen om funktionsnedsatta. Vilket handlar om inkompetenta kommunala tjänstemän, olämpliga verksamhetschefer som inte tar larm om missförhållanden på allvar från den personal som faktiskt bryr sig om brukarna och personal som anställs som över huvud taget inte skall arbeta med funktionsnedsatta.

Cornelius Björnarås är 24 år gammal men ligger på en intellektuell nivå motsvarande en 3-åring. Han behöver tillsyn jämt, men har på sitt boende lämnats ensam upp till 12 timmar per dygn. Men det stannar inte där. På hans boende uppstår en incident som leder till att Cornelius Björnarås blir polisanmäld för misshandel av personal vilket också leder till rättegång.

Det innebär i praktiken att vi i Sverige ställer 3-åringar inför rätta, samtidigt som vi accepterar ren vanvård från kommunernas sida.

Den som lämnar ett litet barn ensam 12 timmar om dagen skulle bli fråntagen vårdnaden om sitt barn. Den som slår ett barn, utsätter det för sexuella övergrepp, bryter armen på det och vållar dess död genom brister i sin tillsyn är inte lämplig att ta hand om ett barn eller någon över huvud taget. Men runt om i Sverige gör kommuner alltså precis detta mot funktionsnedsatta visar Uppdrag gransknings genomgång av 1800 anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Tyvärr arbetar runt om i Sverige uppenbart olämpliga individer med omsorg om funktionshindrade. Anställda som inte ens nödvändigtvis får sluta efter att missförhållanden uppdagas på en arbetsplats. De kan istället mycket väl få fortsätta vidare inom den kommunala verksamheten till nästa boende eller assistansgrupp.

De 1800 fallen Uppdrag granskning tagit del av är bara toppen av ett isberg. Eftersom långt ifrån alla de som får omsorg på grund av funktionsnedsättningar kan kommunicera vad som händer dem när ingen annan ser torde mörkertalet rörande incidenter vara högt. Kommunerna själva anmäler dessutom inte heller alla incidenter visar Uppdrag gransknings reportage. I reportaget lyfts ett fall där en tonårig flicka blivit utsatt av manlig personal på sitt boende för opassande närmanden som mamman blivit vittne till. Något kommunen aldrig Lex Sarah-anmäler trots att mamman spelar in samtalet där hon konfronterar den manliga medarbetaren.

Vad Uppdrag granskning visar är att Sverige inte klarar av att skydda sina allra mest utsatta medborgare. Istället utsätter landets kommuner funktionsnedsatta för våld och rena övergrepp. I vissa fall är bristerna så allvarliga att funktionsnedsatta till och med dör av det kommunerna kallar för omsorg.

Frågan är vad Sveriges regering och landets kommuner tänker göra åt detta?

För något måste göras, och det måste göras nu.

Annons