Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbet ingen vill ha

/
  • För demokratin. Jobbet som Anders Behring Breiviks försvarare är det ingen som drömmer om. Men Geir Lippestad har tackat ja och det är en förutsättning för att en demokrati ska fungera.

Annons

Geir Lippestad har jobbet ingen vill ha, men som någon måste ha. Det som försvarare av Anders Behring Breivik.

För sådan är rättsstaten. Det är också detta som skiljer oss från dem som vill sprida skräck. Ett fungerande rättsväsende som erbjuder även den mest vidrige förbrytaren rättvisa är i sig en manifest-ation av demokratin. Vi kanske inte alltid gillar resultatet, men alternativet är långt mycket värre.

I en demokrati värdig namnet hålls rättegång. Inte utomjudiciell avrättning.

Syftet med straffet är inte hämnd. Det är att just bestraffa en gärning som begås i strid med rådande lagstiftning. Lagstiftning som i sig är resultatet av demokratin, riktlinjer för vår samexistens, politiska beslut fattade i folkvalda församlingar.

I detta ligger en enorm styrka.

Geir Lippestad är därför inte demokratins förrädare. Han är snarare en av dess främsta försvarare. Han har sagt ja till ett jobb som ingen vill ha, men som någon måste ha. Och hans motiv till att säga ja till uppdraget är just demokratin. Så här säger han exempelvis i en intervju i Aftonbladet rörande sitt beslut:

”Jag tänkte på att det är dags att tänka på demokratin. Att säga nej vore fel. Rättssystemet är en viktig del av demokratin. Någon måste göra det här jobbet.”

Våra domstolar är inte bara institutioner i en fungerande demokrati. De är även en plats där demokratin varje dag manifesteras och fylls med innehåll.

Den kommande rättegången mot Anders Behring Breivik visar att demokratin är mycket större än något hat.

Den är också det enda sättet att försvara precis just det som Anders Behring Breivik tagit sig an att förstöra. Genom att erbjuda honom en rättegång och en försvarare, genom att upprätthålla även hans demokratiska rättigheter. Och därmed också upprätthålla precis de principer som varje dåd av den här typen riktar sig mot.

För det ska inte, precis som statssekreteraren Hans Kristian Amundsen konstaterar i DN, vara möjligt att bomba eller skjuta en verklig demokrati i stycken.

Mer läsning

Annons