Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobs Macbook

/
  • imponerande livsverk. Apples grundare Steve Jobs avled endast 56 år gammal. En stor förlust för Apple, men också en stor förlust för världen.

Annons

Apples grundare Steve Jobs avled natten mot torsdag svensk tid, endast 56 år gammal. En stor förlust för Apple, men också en stor förlust för världen.

Steve Jobs livsverk är onekligen imponerande. Genom sin innovationsförmåga skapade han ett företag som förändrat vårt förhållande till teknik. Genom produkter som Macbook, iPod, iPhone, iPad, iTunes och App Store har Apple effektivt sålt datorer, mp3spelare och telefoner som är lika mycket livsstil och identitet som de är teknikprylar.

Steve Jobs vägrade konsekvent att använda sig av fokusgrupper och andra typer av marknadsundersökningar enligt den amerikanska tidskriften Time. Steve Jobs var inte intresserad av att ta reda på vad kunderna ville ha. Han var i stället fokuserade på att ge kunderna produkter de över huvud taget inte visste att de ville ha. Logiskt, eftersom det som bekant är stor skillnad på att följa och på att leda.

Vägen till framgång var aldrig spikrak, i mitten av 80-talet fick Jobs sparken från Apple, för att sedan återkomma i vd-rollen 1997. Apples väg till den dominanta ställning man i dag besitter var inte självklar, men under de senaste tio åren har Apple genom intelligent marknadsföring och kvalitativa produkter lyckats skapa en kundkrets som i delar närmast kan jämföras med en religiös sekt.

Presentationerna av nyheter har alltid varit omgärdade av intensiva förhandsspekulationer, ibland har produkterna väckt besvikelse, men oftare glädjeyra över innovationer som fört oss ytterligare ett steg framåt i utvecklingen.

Även om kritik funnits mot att Apple så konsekvent tvingar sina kunder till lojalitet genom att sälja produkter som uteslutande fungerar tillsammans med Apples tjänster har framgångarna fortsatt. Av det enkla skälet att användarvänlighet och kvalitet gör det acceptabelt att vara hänvisad till Apple.

Hur Apples framtid utan Jobs ser ut är oklart. Klart är däremot att Steve Jobs såg tämligen nyktert på sin egen existens och plats i tiden.

Under sitt numera legendariska tal till Stanfords avgångsklass anno 2005 förkunnade han att döden är den destination vi alla delar, ingen har någonsin undkommit den och det är precis som det ska vara. Döden rensar ut det gamla för att lämna plats åt det nya.

Steve Jobs har lämnat ett stort avtryck i mänsklighetens historia. Men fler kommer följa. Det är Mark Zuckerberg, Harvardstudenten född 1984 som gav världen Facebook, ett av många bevis på.

Och det är, som Steve Jobs själv konstaterade, precis som det ska vara.

Mer läsning

Annons