Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt och omvalet

/
  • En positiv Juholteffekt kan konstateras för S del, samtidigt som borgarna har sitt svagaste stöd på ett år.

Annons

Sifos mätning av väljarnas partisympatier i maj publicerades i går. Enligt den är de tre rödgröna partierna större än de borgerliga regeringspartierna, med 46,8 procent mot 46,0.

De rödgröna partiernas ökning och starkare stöd beror på att S ökar, med 2,2 procentenhet till 33,4. Partiet går därmed om M, som minskar med 2,1 procentenhet till 30,4.

En positiv Juholteffekt kan alltså konstateras för S del, samtidigt som borgarna har sitt svagaste stöd på ett år.

Än värre är läget för borgarna med tanke på att Kristdemokraterna hamnar under riksdagens spärr. De tre allianspartier som tar sig in i riksdagen har bara 42,4 procent.

Sifos majresultat skymdes dock av gårdagens två omval, främst det i Västra Götaland. Där har 1,3 miljoner röstberättigade väljare kunnat rösta igen i landstingsvalet. Valdeltagandet har befarats bli lågt, 60 procent.

En mätning i lördags, också från Sifo, om valet i Västra Götaland visade att S skulle göra ett bra val och öka med två procentenheter till nästan 33 procent. Det är dock osäkert om det blir så.

S brukar förlora på ett lågt valdeltagande. Främst Folkpartiet brukar gynnas i val där valdeltagandet är lågt.

I mätningen inför omvalet i Västra Götaland minskade dock Folkpartiet med mer än två procentenheter, till knappt sex procent. Moderaterna såg ut att få oförändrat stöd på cirka 26 procent.

Om de siffrorna står sig ser S och det rödgröna blocket ut att bli vinnare i omvalet och borgarna förlorare.

Flera partier ligger runt regionförsamlingens spärrgräns på tre procent. De är Sverigedemokraterna och två regionala partier. De två senare profilerar sig på de frågor som i hög grad avgörs i regionens parlament, som sjukvården och trafikfrågor.

Val som är mellan stora nationella val brukar ses som värdemätare på läget i rikspolitiken, trots att de aldrig fullt ut är det. Valresultatet blir en blandning av det som gäller i den församling till vilken det är val och rikspolitiken.

Om drygt en månad tar riksdagen sommaruppehåll. När den öppnar till hösten är omvalet i Västra Götaland glömt, annat står i politikens centrum och nya opinionsmätningar publiceras.

 

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons