Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleken och kyrkan

/
  • Rätt beslut. Svenska kyrkan bidrar genom sitt beslut om att viga även homosexuella par till att ena vårt samhälle ytterligare.

Annons

skillnad på folk och folk. Men vi vill ju så gärna göra skillnad. Dra upp skiljelinjer mellan oss och dem. Trots att det är de där skiljelinjerna som i slutändan söndrar vårt samhälle.

Kärleken som grund för tolkning. Fina ord signerade Martin Lind, biskop i Linköping, under onsdagens debatt inför beslutet om att viga även samkönade par, återgivna i Dagen.

Svenska kyrkan tar ett steg framåt genom att säga ja till vigsel av samkönade par. Ett besked som förhoppningsvis även kommer att innebära att vi som kollektiv tar oss ytterligare ett steg längre bort från fördomar och förlegad människosyn och ett steg vidare mot att leva lite närmare varandra.

 

beslutar är av vikt. Sverige må vara ett sekulariserat land, men Svenska kyrkan fortsätter trots det att vara en maktinstitution, en normgivande enhet i vårt samhälle med en stark röst i debatten, när den väljer att delta.

Det är därför gårdagens beslut är så viktigt. För att det ytterligare bidrar till att understryka alla människors lika värde. Signerat av en organisation som över 70 procent av alla svenskar är medlemmar i.

 

nu beslutat sig för att viga homosexuella par lämnas det dock utrymme för enskilda präster att vägra viga homosexuella par. En kompromiss som utgör ett mentalt svängrum för dem som ännu inte är redo för förändringen.

I praktiken gynnar det inte bara kyrkans inre liv, det gynnar även kyrkans medlemmar. Ingen vill få en av de finaste dagarna i livet förstörd av en motsträvig präst med vigselplikt.

Kritikerna inom den Svenska kyrkan mot gårdagens beslut har bland annat hävdat att det hela kommer att bidra till intern splittring.

 

är dock överskattat. Det är inte enigheten som utvecklar vare sig individ eller organisation. Det är i oenigheten det finns potential till utveckling, även inom en organisation som Svenska kyrkan.

Sett i ett vidare perspektiv än kyrkans eget inre livet bidrar gårdagens beslut dessutom till att ytterligare ena vårt samhälle. Vilket trots allt borde vara överordnat den inre enigheten. I alla fall om den Svenska kyrkan är till för människorna. Och inte tvärtom.

Mer läsning

Annons