Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kass kassa

/
  • Allt färre svenskar får ersättning från a-kassan. Inte så konstigt med tanke på de politiska reformer som skapat en a-kassa som allt färre ser någon poäng att vara med i och som gjort det svårare att kvalificera sig för ersättning.

Annons

2006 fick 70 procent av alla arbetslösa a-kassa. 2012 har den siffran sjunkit till 36 procent rapporterade DN i går.

I dag vet vi inte hur de som inte får någon ersättning försörjer sig under sin arbetslöshet. Vad vi däremot vet är att den vanligaste anledningen till att få socialbidrag är just arbetslöshet.

Vi vet också att regeringen ökade självfinansieringen i a-kassan som en av sina första åtgärder. Och att över en halv miljon människor lämnade a-kassan under de två år som följde. Det hade inte regeringen räknat med.

I dag står alltså många svenskar utan a-kassa, på grund av en politik som knappast motiverar människor att betala in sin avgift till a-kassan. Medlemskapet har blivit dyrare, vilket fack du tillhör avgör kostnaden, ju högre andel arbetslösa i kollektivet du tillhör, desto högre avgift.

Samtidigt har villkoren i a-kassan försämrats ifråga om möjlighet till ersättning och arbetsvillkoret, det vill säga hur länge och mycket du ska ha arbetat för att över huvud taget kvalificera dig för a-kassa, har skärpts. Vidare har taket i a-kassan inte höjts sedan 2002. Vilket innebär att bara två av tio i dag får 80 procent av sin lön i ersättning. 2002 var den siffran åtta av tio.

Dessutom har inte dagersättningen räknats upp mot inflationen, vilket i praktiken innebär att maxbeloppet på 680 kronor minskat i värde, vilket Arbetslöshetskassornas samarbetsorganisation rapporterade om i höstas.

Så nej. Det är inte särskilt förvånande att allt färre väljer att vara med i a-kassan och att antalet som får ersättning ur denna sjunkit. Det handlar trots allt om ett politiskt ihopsnickrat problem som skapat en a-kassa som allt färre ser någon poäng med att vara med i.

Tanken med regeringens förändringar var, i likhet med omstruktureringen av sjukförsäkringen, att människor skulle piskas till att arbeta. Enligt denna logik borde det i dag finnas väldigt många väldigt motiverade arbetslösa där ute just nu, eftersom de vare sig har arbete eller ersättning. Problemet är bara att det inte heller finns några arbeten.

Så den där eventuella motivationen som regeringspolitiken resulterat i går tyvärr inte att kanalisera sådär överdrivet enkelt. Allra minst för de som drabbats allra värst av regeringens politik, unga och nya svenskar, som står långt från arbetsmarknaden och därför också har svårt att skrapa ihop till arbetsvillkoren som krävs för att få a-kassa.

Knappast samhällsekonomiskt intelligent politik. Mer än för den med ideologisk övertygelse om att människor i grunden är lata och därför också arbetslösa för att de vill vara det.

Bildförslag: Ilustration på morot och piska lagda i kors?

Mer läsning

Annons