Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD:s chans

/

Annons

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund kan tänka sig att överge idén om vårdnadsbidrag. Det har väckt missnöje inom KD. Partiets lokala företrädare ser problem med att kunna införa kommunala vårdnadsbidrag om inte partiledaren tror på idén.

Kristdemokraterna har tappat i tre riksdagsval sedan noteringen på 11,7 procent 1998. Trots att den stora regeringskollegan Moderaterna gått åt mitten, och öppnat utrymme för Kristdemokraterna till höger, har partiet tappat väljare. Om Moderaterna är mer mittenpolitiska borde ju KD kunna dra till sig konservativa moderater.

En del tyder på att så har skett, men i begränsad omfattning även om vissa väljare som varit moderater i år röstade på KD för att hålla partiet kvar i riksdagen. 

Ett problem är att också KD slätat ut sin profil. Redan i Bildtregeringen gick KD-ledaren Alf Svensson in för att sitta still i båten. Han prioriterade dock att få igenom vårdnadsbidraget, partiets profilfråga. 

De 5,6 procent KD fick i valet är farligt nära riksdagens spärr. Ju längre en regering regerar, särskilt en koalition, desto mer slitningar uppstår. 

När dessutom den nya minoritetssituationen ställer krav på kompromissvilja över blockgränsen ställer det regeringen inför ytterligare prov.

De små partierna, vars ståndpunkter slipats ned i kompromissandet inom Alliansen, riskerar att hamna vid sidan av då Alliansens M-dominerade linje ska kompromissas med Miljöpartiet och, eller, Socialdemokraterna.

De tre små regeringspartierna borde profilera sig som nya gammelmoderata partier, eftersom de nu är partier till höger i borgerligheten när Nya Moderaterna blivit ett mittenparti.

För KD ger en högerinriktad vårdnadsbidragslinje en tydlig profil och cirka fem procent av väljarna. En allmänborgerlig linje kan ge mer väljarstöd, men i värsta fall mindre om andra partier profilerar sig på samma sätt. Då riskeras KD:s fortlevnad som riksdagsparti. 

Vårdnadsbidrag är en dålig idé. Men för KD:s chans att stödjas av minst fyra procent av väljarna kan det vara bra. 

Det behövs eftersom KD är nere i 4,1 procent enligt Sifo och 2,8 procent enligt Skop, båda publicerade förra söndagen.

Robert Sandberg

Mer läsning

Annons