Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klass, idiot och vargar

Annons

Högskoleverket har sina direktiv, signerade Jan Björklund. Högre standard på svenska skolor och lärosäten skall lagstiftas fram. Enkelt, men nödvändigt smärtsamt. Björklund är nöjd, nu väntar ”uppstramning” av utbildningar på alla nivåer. Verkställ, ryar Björklund ut över landets högskolor och universitet.

Vi är chockade, ekar det från högskolevärlden. Hur är detta möjligt, vi som har utbildat lärare i hundra år!?

De drabbade, och de är många, missar det viktigaste; regeringen väljer bort den breda utbildningen mot det som kallas spetskompetens. Dit leder en smal väg, enbart för utvalda.

De små högskolorna ute i landet tvingades fram av socialdemokratin, mot den förenade borgerligheten. Hälften av ungdomskullarna skulle ges plats i högskolan. Ett tydligt klassperspektiv bakom den reformen.

Förakt östes över de bonniga högskolor som samlade upp regionernas bildningstörstande generationer. Gävleborg, med sitt gamla bildningsförakt och låga utbildningsnivåer, drog plötsligt till sig 10-20 000 studenter, de flesta med bakgrund i lägre medelklass och arbetarklass. Så kan vi inte ha det, handens och tankens folk är två olika saker. Björklund sorterar och domderar.

Hans mål är tydliga, klass mot klass. Detta är politik, inte nån slags diffus ”uppstramning”.

Vanligtvis vältrar jag mig i oreserverade kärleksförklaringar från läsekretsen, även om kärleken kan ha många ansikten. Men huvudsken är, som för all journalistik, att bli läst. Att några inte förstår de subtila (men skarpa) budskapen eller orkar ta till sig de enklaste resonemang får man acceptera. Något kanske har fastnat ändå. Jag väljer den tolkningen.

Men så ramlar ett mejl ner, sänt från Korsnäs 02.50, 15 december. Det blev väl några minuter över på nattskiftet.

”IDIOT

Hej Kennet! Du är nog den mest naiva journalisten som finns i Sverige! Så fruktansvärt naiv, och rent utav dum i huvudet! Tänker inte ens bemöda mej med att bemöta dina ledare för dom så så urbota naiva. Din gamla kommunistjävel! Flytta från landet är mitt förslag till dej, då du tamejfan är en landsförrädare!

Mvh. Thomas”

thomas.andersson@korsnas.com

Thomas medskick doftar SD. Landsförräderi, packa dig iväg och kommunistjävlar är väl gängse retorik när de blågula stormtrupperna umgås, bortom mikrofoner och redaktörer. Men Expressen?

Där har Ulf Nilsson sorterat in sig i den skara och den tankevärld som domineras av Åkesson och hans inskränkta rasism. ”Pursvenskar”, skriver Nilsson, är ett utdöende släkte, muslimerna, som förökar sig som kaniner, tar snart över. Sverige är i krig, blod kommer att flyta, tid att vakna. Svenskarna är på väg att utplåna sig själva.

Åkesson kunde inte varit tydligare.

Samma mönster hos Nilsson som Åkesson av etniska svenskar, blågula stugor, föreställande konst (böljande, soldränkta svenska landskap) och äkta svensk midsommar, mot muslimernas blodiga extremism och dolda agenda. En världsomfattande konspiration, särskilt och oroande framgångsrik här i landet. Snart vacklar vi pursvenskar under sharialagar, heltäckande dräkter, stening och fredagsbönen. Mer komplicerat än så blir det aldrig hos Åkesson och Nilsson.

Häng upp ett grishuvud på ytterdörren, manade en Sverigedemokrat häromdagen. Det håller muslimerna på avstånd. En markering i samma anda som Nilssons folkhemska populism och enkla, lite hejiga rasism.

Det går att pröva budskapet; byt ut muslimer mot judar. Expressen hade aldrig publicerat den sortens grova antisemitism. Men med muslimerna en helt annan sak, fördomar och rasism är, med Sverigedemokraterna, en del av den svenska vardagen och det folkliga språkbruket.

Expressen balanserar ofta mellan populism och medhårsstrykande journalistik, särskilt tydlig under valrörelsen. Men rasism? För några år sedan var det: KÖR UT DOM! Det blev chefredaktören som kastades ut. Nu tiger utgivarna.

Där, i Furuvik, stod kanske tio poliser, och en skåpbil från Kustbevakningen. EU-vecka mot rattonykterhet. Jag blåste grönt, som alla. Plutonen hade gjort bättre nytta en sen fredagskväll, var som helst. Jobbigare, men meningsfullt. Kvoterna skall väl fyllas. Meningslös polisverksamhet, men enligt direktiven.

Några besvikna jägare i radion, 20 tilldelade vargar räcker inte. De vill skjuta fler, helst varenda en verkar det. 3 000 jägare står frustande ivriga att komma ut i skogen och ta sikte, men inte på en invandrad varg. De är fredade, men hur skilja en pursvensk från en ryss eller finne?

Vargjakten verkar väcka de sämsta av insikter hos många jägare. Någon slags kollektiv, blodtörstig psykos dominerar kommentarerna. Vargen, och förnuftet får väl hoppas på EU-kommissionens granskning av jakten. Sverige kan hamna i domstolen.

Köket står ännu ödsligt. Ekon i salongen. Möbler staplade i ett för litet rum. Vad blir det för jul av detta? När vi röjde för att skapa en gnutta livsluft smet en mus ut ur kartongen. Visst rabalder uppstod. När kartongen slängdes ut på altan smet ännu en mus i väg. Den försvann i ett hål. Skall vi lägga ut en bit ost i julklapp? Med eller utan fälla?

Mer läsning

Annons