Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klasskillnad på semestern

/
  • Klasskillnaderna från arbetet följer med till semesterledigheten. 32 procent av arbetarna hade inte tillgång till fritidshus eller råd att göra någon semesterresa.

En LO-rapport kom i går, om semestervanor. De gällde semestern 2010. Rapporten visar att skillnaderna i hur arbetare och tjänstemän spenderar sin semester är stor.

Annons

32 procent av arbetarna hade inte tillgång till fritidshus eller gör någon semesterresa. 2008 var siffran 28 procent.

Motsvarande siffror bland tjänstemännen är 15 procent för 2010, och 14 procent för 2008. Ökningen av de som saknar fritidshus eller inte gör semesterresa har varit större bland arbetare än bland tjänstemän.

Dessa villkor påverkar arbetares (och tjänstemäns) barn, särskilt barn till ensamstående arbetarkvinnor. De får ofta en semester där vistelse i fritidshus eller resa inte förekommer.

Finanskrisen hösten 2008 ökade semesterskillnaderna. Arbetare blev då i högre grad drabbad av arbetslöshet än tjänstemän. Borgarnas regeringspolitik har också bidragit till ökningen i semesterskillnader.

Personer med låg inkomst, ensamstående och de med barn har nämligen fått ut ganska lite av borgarnas skattesänkningar. Det mesta av dessa har gått till personer med hög inkomst, förmögna och de med värdefulla hus.

När de borgerliga partierna har inriktat sig på skattesänkningar, på netto 100 miljarder kronor i nivå per år jämfört med 2006, har det i hög grad gått resurssvaga grupper förbi.

De har däremot fått betala sådant som av regeringen orsakade höjda avgifter, exempelvis a-kasseavgiften. Det lilla de fått i sänkt inkomstskatt, om de har jobb, har därmed till stor del ätits upp av det som blivit dyrare.

Eftersom semestern är till för att folk ska kunna få en paus från sitt arbete, och hämta kraft inför det kommande arbetsåret, är det allvarligt att allt fler personer inte har möjlighet att få en semester med miljöombyte i form av fritidshusvistelse eller resa.

Den borgerliga politiken går ut på att individen ska få kvar så mycket pengar av sitt arbete, eller kapital- och företagsinkomster, som möjligt. Och de gemensamma angelägenheterna ska hållas begränsade, inte kosta mer än nödvändigt.

De som tjänar mest och är rikast tjänar mest på en sådan politik. De kan köpa sig bland annat en innehållsrik, kvalitativ semester med fritidshusboende och resor.

Personer med låg inkomst, låg utbildning, som ofta är arbetare, tjänar väldigt lite eller inget alls på den borgerliga politiken. Det gäller särskilt om de är sjuka eller arbetslösa. De får därmed små resurser till att kunna ha en semester som inbegriper fritidshusvistelse eller resa.

Klasskillnaderna från arbetet följer med till semesterledigheten.

 

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons