Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klipp och klistra

Annons

Innan 2011 är över kommer fler än 50 000 människor ha förlorat sin rätt till tillfällig sjukersättning. Resultatet av en i grunden människofientlig politik som klätts i ord om att det skall löna sig att arbeta och tom retorik om att det svenska utanförskapet måste brytas.

Det handlar om människor som inte har arbetsförmåga, människor som är sjuka på riktigt och därför inte kan jobba, människor som inte kommer kunna försörja sig när de försäkrats ut i kylan. Vad som återstår riskerar bli socialbidrag.

Till Ekot sade Socialförsäkringsutskottets ordförande, moderaten Gunnar Axén, under söndagen att lösning är på väg. När konsekvenserna av den borgerliga politiken nu rycker allt närmare, precis som valet, är det alltså dags att dra igång projekt klipp och klistra för att mildra effekterna av den egna politiken. Vilket knappast kan klassas som förtroendeingivande.

Nu skall stödinsatser sättas in för att få ut dessa människor på arbetsmarknaden igen och ett nytt ersättningssystem skapas. Misslyckas man med detta innebär det att landets kommuner belastas ytterligare ekonomiskt genom ett ökat socialbidragsberoende och människor hamnar i ett politiskt hopsnickrat utanförskap.

Så där sitter de och väntar. Människor som är för sjuka för att arbeta. Människor vars arbetsmarknadsmässiga värde devalverats ytterligare tack vare lågkonjunktur och finanskris och som grädde på moset nu alltså utförsäkras tack vare en politik som innebär att de inte heller har en plats inom vårt sjukförsäkringssystem.

Vi kan med andra ord konstatera att talen om att lyfta in människor från utanförskapet bara var tomt prat. I stället för att lyfta in människor i gemenskapen har den borgerliga regeringen i stället lyckats skapa ett sjukförsäkringssystem som förpassar människor än längre ut i kylan.

Mer läsning

Annons