Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer S att förlora efter 24 år vid makten?

Annons

I onsdags skedde vad som ser ut att kunna bli en historisk politisk skiftning i Göteborg. Det ser ut som att staden kommer att få ett unikt valtekniskt samarbete mellan Alliansen och de rödgrönrosa, men utan Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har suttit vid makten i Göteborg i 24 år.

 – Sista ordet är inte sagt i det här ärendet än, sa Ann-Sofie Hermansson (S) efter de tre partiernas beslut i går.

Läget i Göteborg har varit rätt så låst sedan valresultatet. Sverigedemokraterna har 7 mandat medan det nya lokala partiet Demokraterna har 14 mandat vilket har gjort situationen svårare för de traditionella maktpartierna att skapa majoritet.

Mandatfördelning i Göteborg är: Alliansen: 24 mandat, (Moderaterna 12, Centern 3, Liberalerna 6 och Kristdemokraterna 3) De rödgrönrosa: 19 mandat (Vänsterpartiet 11, Miljöpartiet 6 och Feministiskt initiativ 2) Socialdemokraterna: 17 mandat. Demokraterna: 14 mandat. Sverigedemokraterna: 7 mandat, för en majoritet krävs 41 mandat.

Att ett helt nytt parti, Demokraterna, har fått 14 mandat beror på ett infrastrukturprojekt som heter Västlänken. Partiet bildades när den tidigare moderaten Martin Wannholt uteslöts ur Moderaterna på grund av sitt motstånd till Västlänken. Demokraternas enda krav är att beslutet om Västlänken ska rivas upp.

Eftersom det politiska läget är så svårt i Göteborg så kom nu på tisdagen det något ovanliga beskedet om att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ gått samman i ett rödgrönrosa block utan Socialdemokraterna. Därmed har det samarbete som styrt Göteborg de senaste fyra åren rivits upp.

I Göteborg inleder Alliansen och vänsterblocket med V, Fi och MP ett samarbete. Presskonferens med  Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD).Foto: Thomas Johansson

Alliansen i Göteborg kallade till en presskonferens där de presenterade ett nytt unikt valtekniskt samarbete för att få regera staden. Beskedet är unikt på två sätt: Att Alliansen föreslås samarbeta med de rödgrönrosa utan Socialdemokraterna och att Socialdemokraterna riskerar att förlora makten i Göteborg efter 24 år.

Vad beror detta på? Det verkar som att de andra partierna är trötta på att Socialdemokraterna har styrt Göteborg under så lång tid. Under Alliansens presskonferens sade Liberalernas Helene Odenjung att Socialdemokraterna agerar ”Som att de äger Göteborg lite”.

Hur reagerar då Socialdemokraterna på detta? Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson kommenterade det hela med att skriva på sin blogg att:

 ”Min linje är, och har hela tiden varit, att ta ansvar för Göteborg genom att prestigelöst och pragmatiskt väva ihop en sådan bredare koalition. Möjligheterna för detta är inte alls uttömda. Om det skulle krävas några ytterligare veckor för att nå fram till ett seriöst styre så vore det rimligt att utnyttja den tiden. Om bara skattesatsen tas i november behöver beslut om stadens nya budget inte fattas förrän i december.

Efter gårdagens eufori är det många som nu behöver en ordentlig reality check. Det är dags att stanna upp och tänka till: att se klart och inte låta makten förblinda. Det hafsiga maktpussel som presenterades igår vore verkligen inte bra för Göteborg.”

Kanske vore det bästa för Socialdemokraterna att börja förhandla med Demokraterna gällande Västlänken, när så många väljare är emot ett byggprojekt så är det inte mer än rätt att se över om staden verkligen behöver det. Det vore även ett guldläge för Socialdemokraterna att visa sig vara ett lyhört parti som inte tar makten för given. En uppfattning som delvis verkar ligga till grund för den nya ovanliga politiska konstellation som vi ser i dagens Göteborg.

Annons