Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Könet och kläderna

/
  • I förra veckan kom en dom från Kammarrätten i Göteborg. En dom som slog fast att anställda inom hemtjänsten i Malmö stad får rätt till arbetskläder och ger arbetsgivaren i uppdrag att tillhandahålla dessa.

Det är nog ett trevligt möte, men du har svårt att koncentrera dig på vad din sons lärare säger där framme vid tavlan. Du sitter i stället och tänker på att du nog stinker spya och gamla matrester. Du har nämligen inte hunnit hem och bytt kläder efter jobbet.

Annons

I många branscher är det självklart att arbetsgivaren står för arbetskläderna när arbetet sliter mycket på kläderna, till exempel inom industrin eller på den kommunala parkförvaltningen.

De anställda byter om till arbetskläder innan de börjar jobba, och byter tillbaka till sina privata efter jobbet. Men i flera kvinnodominerande branscher, som barnomsorg och hemtjänst, är det tvärtom vanligare att arbetskläder inte ingår. I stället använder många anställda sina privata kläder på jobbet.

Det här handlar om kön. Om hur vi värderar yrken. En vaktmästare i en offentlig verksamhet har ofta arbetskläder. Samtidigt har barnskötare i samma offentliga verksamhet oftast inte arbetskläder (om det inte handlar om en vindjacka med en profillogga på). En vaktmästare är enligt normen man, en barnskötare är enligt normen kvinna.

Den som arbetar inom barnomsorgen får räkna med kladdiga små händer som pockar på uppmärksamhet, en liten spya på benet eller en avsmetad snorkråka på ryggen. Den som arbetar inom hemtjänsten kommer i kontakt med skröpliga människor, ibland sjuka människor. Människor som behöver en hjälpande hand. Ofta kan det handla om att städa i människors privata sfär. Att arbeta inom hemtjänsten sliter inte bara på kläderna, den som inte har tillgång till arbetskläder riskerar dessutom att sprida smitta vidare.

Barnomsorgen och hemtjänsten är två verksamheter där arbetskläder borde vara självklart. Det är det inte.

I förra veckan kom en mycket viktig dom från Kammarrätten i Göteborg. En dom som slog fast att anställda inom hemtjänsten i Malmö stad får rätt till arbetskläder och ger arbetsgivaren i uppdrag att tillhandahålla dessa. Det här är en dom som kommer att ge eko i hela hemtjänstsverige. I dag uppskattas att ungefär hälften av all hemtjänstpersonal i landet har tillgång till arbetskläder. Den andra hälften får använda sina privata kläder. I barnomsorgssverige är antalet som har tillgång till arbetskläder än färre.

Samtidigt har Leksands kommun överklagat en liknande kammarrättsdom som den i Göteborg. I denna dom är Arbetsmiljöverket arbetsgivarens motpart. Det är alltså Arbetsmiljöverket som har stämt kommunen för att de anställda inom hemtjänsten inte har tillgång till arbetskläder. Den domen har ännu inte fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Anledningen till att arbetsgivarna släpar fötterna efter sig i frågan om arbetskläder till personalen handlar såklart om pengar. Att köpa in arbetskläder och att tvätta dem kostar en hel del. Ändå är det väldigt konstigt att det inte verkar vara några problem att tillhandahålla arbetskläder för personal inom typiskt manliga branscher.

Alla anställda borde kunna gå direkt från jobbet till ett föräldramöte på barnens skola utan att behöva ta sig hem och byta om innan. Även anställda inom typiskt kvinnliga branscher.

Annons