Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruptionskultur i granskningens hjärta

Annons

Riksrevisionen har odlat en korruptionskultur som äventyrar Riksrevisionens oberoende avslöjar DN.

Riksrevisionens uppdrag är viktigt. Det är den enhet i Sverige som granskar regeringen, politiska reformer, myndigheter och statliga bolag och hur de statliga medlen, våra skattepengar, egentligen används.

"Genom att utföra oberoende revision bidrar vi till att stärka den demokratiska insynen, en god resursanvändning och en effektiv förvaltning i staten." skriver Riksrevisionen om den egna verksamheten.

Tyvärr visar DNs granskning av Riksrevisionen dock att den egna verksamheten varit beskaffad på ett sätt som riskerar Riksrevisionens oberoende och i förlängningen också en god resursanvändning av statliga medel. Vad som träder fram är en organisation inom vilken det odlats en kultur som inte kan beskrivas som annat än korrupt. Bland annat har människor promenerat rakt från regeringskansliet och tidigare politiska positioner till uppdrag inom Riksrevisionen med uppgift att granska beslut och politik man själv riskerar ha varit med om att bereda och ta fram.

På sex månader har 35 personer slutat på Riksrevisionen och ytterligare runt 30 tagit tjänstledigt rapporterar DN. Och nu höjs röster om att samtliga tre riksrevisorer måste avgå. En av de tre riksrevisorerna, Susanne Ackum, har redan gjort det. Avsättas kan riksrevisorerna bara av konstitutionsutskottet och riksdagen. Det självklara borde dock vara att även de två kvarvarande riksrevisorerna avgår. Från den röta som DN avslöjat finns ingen väg tillbaka till förtroende.

Inom Riksrevisionen har det bland annat kompisrekryterats, med stor passion och glädje vad det verkar, att döma av vad som avslöjats rörande Susanne Ackums förhållande till rekrytering och fantasilönesättningarna som gjorts. Sedan i januari har Riksrevisionen anställt 18 personer från regeringskansliet uppger DN. Susanne Ackum gick för övrigt själv raka vägen från Finansdepartementet till Riksrevisionen:

"Efter sportlovet kommer en annons ut som då skräddarsys för honom” står det i ett av mailen från Ackum som DN tagit del av rörande rekrytering av en icke namngiven individ.

Det följs en dag senare upp med ytterligare ett mail i samma ärende:”Har precis pratat med Margareta, om NN söker tjänsten kommer han får den!! Det kan du lova!!”

Riksrevisorn Ulf Bengtsson, har i sin tur stoppat en rapport som kritiserade ett beslut han själv i egenskap av generaldirektör för Arbetsgivarverket varit involverad i. Beslutet i fråga som kritiserades handlade om att landshövdingen i Skåne, Margareta Pålsson, löste ut den dåvarande länsöverdirektören för 2 miljoner kronor. Ett beslut Pålsson fattade efter råd hon fått från bland annat Arbetsgivarverket. Där alltså Ulf Bengtsson då satt som högsta chef.

Vad som uppdagats är geggigt och direkt pinsamt.

Riksrevisor Susanne Ackum avgick i fredags till följd av DNs granskning. Men förtroendet är trots det raserat för en för samhällets transparens och resursanvändning mycket viktig institution.

Nu börjar den långa vägen tillbaka. Den kan dock inte påbörjas med mindre än att de övriga två riksrevisorerna följer Ackums exempel.

Och hur bra DNs granskning än är, borde det inte krävas journalistiskt arbete för att upprätthålla "öppenhet, professionalism och oberoende" inom myndighetssverige. Ledord för verksamheten Riksrevisionen gärna talat om, men uppenbarligen inte efterlevt.

Mer läsning

Annons