Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs sorterar

/
  • Korsnäs vill göra sig av med alla som saknar

För några år sedan, det var 2003, plitade Korsnäs direktörer och personalchefer ner en ”hit-lista” med namn på arbetare företaget ville sparka ut. Tio anställda sågs som icke önskvärda. De hade mellan 14 och 31 år på Korsnäs.

Annons

Facket bads då medverka till att övertal de tio att gå hem frivilligt, och lägga undan Las. ”Trakasserier”, skrev dåvarande fackordföranden Jan-Henrik Sandberg i ett PM om den saken.

Korsnäs drogs till Arbetsdomstolen, AD, men en förlikning satte stopp för pinsamheterna och Korsnäs utmanande personalpolitik. Men såren från den skandalen har inte läkts, och nu rivs de upp igen.

Korsnäs skall göra sig av med 120 anställda, 80 i Gävle och resten i Frövi. Med Las blir det ganska enkelt, men inte mindre smärtsamt för de som berörs.

Men Korsnäs vill, nu som då, välja bort Las och peka ut vilka som inte duger, de som inte har den rätta ”kompetensen”.

Då anmälde sig 149, dubbelt så många som Korsnäs ville göra sig av med. Det säger väl en del om stämningen på den tiden och borde ha blivit en läxa för nya direktörer och personalchefer.

Och nu går ledningen direkt på de som inte anses duga. Inga allmänna erbjudanden. De som pekas ut, alla vet vilka det gäller, sätts så under hård press, vilket är meningen. Det går att kalla den sortens personalhantering för utpressning.

Som vanligt garneras utsorteringen med företagsledningens förledande verbala akrobatik. Vi måste ta ansvar, säger cheferna med en mun. Kompetens, upprepar de. Och det är de anställda som skall ta det ansvaret genom att inse och acceptera att de inte duger och därför bör ta pengarna som erbjuds och traska hem, gärna redan i‑morgon.

Det kallas för frivillighet men är ett uttryck för en människosyn som hämtas från andra tider.

Korsnäs hade en gång ett ganska gott rykte, det var på Lennart Wibergs och Nils Landqvists tid. Det mesta gick då att lösa, med lite god vilja och överbryggande, ibland något tveksamt, samförstånd.

Mer läsning

Annons