Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminalisera sexköp utomlands

Annons

Journalisten Joakim Medin kom i veckan ut med en rapport om svenska sexköpare. Han har skrivit den i uppdrag av Schyst resande, en organisation som arbetar för ett mer hållbart resande.

Rapporten är en av de första studierna där ett flertal svenska män blir intervjuade om sitt sexköpande. Medin arbetade undercover i Thailand och det är främst där som intervjuerna har genomförts. I rapporten ger de svenska sexköparna en ärlig beskrivning av hur de ser på sitt sexköpande i Thailand.

En man uttryckte det som att: ”Det är en affärstransaktion mellan två människor, ungefär som att köpa ett kilo fläskkött”. Medan en annan man på 50 år från Mellansverige sade att: ”Jag träffade en 19-åring, som efter bara en dag började fråga om pengar till renoveringen av familjens restaurang. Hon försökte utnyttja mig”.

Vissa män menade med andra att det var de som i själva verket blev utnyttjade. Medin visar på den oerhörda fattigdom som leder till prostitution och han visar även på hur sexköpare inte verkar ha någon förståelse för det. Istället visade männen på en väldigt snedvriden syn på sina sexköp. Vissa av dem försvarar sina handlingar genom att hänvisa till thailändsk kultur.

Journalisten Joakim Medin har skrivit en ny rapport där han har intervjuat svenska sexköpare i Thailand. Foto: Maja Suslin

Sedan finns det de som menar att de hjälper kvinnorna genom att köpa sex, att kvinnorna på så sätt kan försörja sig. Medan andra ville leva ut sina sexuella fantasier. En annan sexköpstyp sökte så kallade ”flickvänsupplevelser”, det vill säga att de hade svårt för att få en flickvän och därför betalade för att kunna få en sådan upplevelse i Thailand. 

Sabine Grenz som forskat på tyska sexköpare har visat att de finns i alla åldrar och från alla olika socioekonomiska bakgrunder. Hon fann sexköpare som var gifta, singlar, högutbildade och arbetare. En rapport från Brottsförebyggande rådet från 2008 visade på liknande resultat gällande svenska sexköpare. En majoritet av dem var mellan 30-50 år gamla. De tillhörde alla möjliga slags klassbakgrunder men de flesta hade ett bra jobb och en regelbunden inkomst. Hälften av de svenska sexköparna visade sig ha en universitetsexamen och hälften av dem visade sig även vara gifta och ha barn.

Rapporten är efterlängtad eftersom den sätter fokus på sexköparna, tidigare har fokus ofta varit på de som utnyttjas i prostitution. Majoriteten av svenska män som köper sex gör det på utlandsresan och därför har regeringen föreslagit en ny lag som förbjuder svenskar att köpa sex utomlands. Regeringens egen utredning avrådde dock från en kriminalisering eftersom "det inte bör vara möjligt att döma en person i Sverige för ett sexköp som denne begått i ett land där köp av sexuell tjänst inte är kriminaliserat".

Att införa en sådan lag anses vara för komplicerat, samtidigt menar justitieminister Morgan Johansson att kritiken riskerar att vara "långsökt" med tanke på att till exempel Norge har en liknande lagstiftning utan att det har väckt reaktioner från andra länder. Joakim Medins rapport visar att en sådan lag behövs och att landets kommande regering borde prioritera frågan.

Annons