Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen långt ifrån över

/
  • Vid en presskonferens på onsdagskvällen meddelade Carin Jämtin att det är partistyrelsen som ska utse en ny partiordförande. Ett sorgligt besked, enligt Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg.

Annons

Gårdagens besked om att partistyrelsen kommer utse en tillförordnad ordförande är ett sorgligt sådant. Det visar nämligen att sjukdomsinsikten är liten inom Socialdemokraterna. Vem partistyrelsen utser är mindre viktigt än att det är partistyrelsen utser en tillförordnad ordförande. Socialdemokraterna borde haft modet att utlysa en extrakongress och få persondiskussionen överstökad så snart som möjligt. Om man menar allvar med att faktiskt vilja tala om politik var gårdagens besked det sämsta tänkbara.

Aceptansen bland både medlemmar och väljare är förvisso troligen högre för att Socialdemokraterna i nuläget väljer att överlåta åt partistyrelsen att utse en tillförordnad ordförande. Alldeles oavsett är dock gårdagens besked problematiskt. Och kan förväntas ödsla ytterligare tid Socialdemokraterna inte har på personfrågor istället för politik. 

Socialdemokraterna borde ha tagit vara på den kris man nu befinner sig i och sett det som en möjlighet att en gång för alla göra upp med den otidsenliga parti väljarna med rätta ratat. Det verkar dock vara ett arbete Socialdemokraterna tycker kan vänta. Även om man i gårdagens pressmeddelande konstaterade att man är överens om att "metoderna för att välja en ny partiordförande måste förändras till nästa partikongress, våren 2013." 

En extrakongress i vår och en öppen process för att vaska fram en ny ordförande skulle ha varit  ett bevis för att att Socialdemokratin förstår allvaret i den situation man försatt sig i. Men det gör man uppenbarligen inte. 

Socialdemokratin har under lång tid varit så fixerad vid det korta perspektivet att man helt glömt bort det långsiktiga. Därför är det i och för sig inte särskilt konstigt att  man nu tror att det allra viktigaste är en snabb process. 

Beslutet om att låta partistyrelsen utse en ordförande innebär att man uppenbarligen unnar sig att tänka kortsiktigt, i ett läge där man snarare borde se till sin långsiktiga överlevnad. 

Oavsett vem partistyrelsen väljer har Socialdemokraterna genom att avstå från extrakongressen gjort sig själva en björntjänst.  

Det är en sak att säga att man befinner sig i kris. Och en helt annan att agera i enlighet med detta. 

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons