Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungahusets vänner dess största problem

/

Så har då kungen gjort ännu en halv dementi rörande sitt leverne. Det tar aldrig slut. Varken hans underliga halvdementier eller jakten på honom för de två fenomenen hänger ihop.

Annons

Att försöka dementera genom att alldeles för sent ställa upp på intervjuer och uttrycka sig som att man vänder blad, inte påminner sig och inte tror att man varit på sexklubb är bara pinsamt.

Men i allt detta är kungahusets största problem inte dess misslyckade mediaframträdanden, utan att det omger sig med ett entourage som så uppenbart visar prov på dåligt omdöme. Om ett kungahus vill vara folkligt måste man ha vänner som har vanliga liv och vettigt omdöme. Men istället omger sig kungahuset av halv- och hel-adel och till det hangarounds som gärna skulle vilja vara detsamma. Anders Lettström, vännen som utan problem slår sig i slang med den undre världen, är ju bara ett tydligt exempel på dåligt omdöme bland kungahusets vänner. Andra är ju alla de personer, om man får tro boken Den motvillige monarken, som anser att det är okej köpa andra människor för allsköns olika tjänster, om de så kallas kaffeflickor, eller något annat.

Det svenska kungahuset försöker skapa en bild av sig som kunglighet kombinerad med folklighet. Känslan blir upphöjdhet och glamour inom räckhåll även för oss vanliga medborgare. I alla fall som en chimär. Det är en smart strategi. Ska monarkin finnas kvar så är det bara den bilden som fungerar. Men då kan man inte omgärda sig med människor med en helt annan människosyn och idé om samhället än folk i allmänhet.

Att Victoria har gift sig med en man av folket är ju i det sammanhanget ett plus för monarkin. Men alla dessa Lussan, Noffan, Jejje, Noppe, Tosse, Archie, Frippe, Aje, Putzi och Bröli som ingår i vänkretsen stärker inte monarkin, även om de säkert ser sig som ett hov som skyddar kungahuset. För i så socialt snäva vänkretsar odlas en monolitisk kultur där likhet premieras och andra åsikter, verkligheter och synpunkter antingen trängs undan eller aldrig tillåts synas. I en sådan miljö mister man inte bara omvärldsanalys, utan man blir rent ut sagt dum. Då förstår man inte längre hur andra tänker och lever och än mindre hur de reagerar på vad man själv gör och säger.

Idag är kungahuset så långt ifrån vardagen att när kungen försöker förklara sig blir det bara tafatt och få förstår vad han säger. Och det är valet av vänner som har lett till det. Så om kungahusets ska överleva sig själv borde det verkligen byta vänkrets. Folklighet är att förstå folk – inte bara låtsas göra det.

Ursula Berge

Samhällspolitisk chef

Akademikerförbundet SSR

 

Mer läsning

Annons