Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen, påven och högern

/
  • INTRESSERAD. Kungen var informerad om Ferdinand Boberg, Gasklockorna och beslutet att satsa 100 miljoner i Stockholm. Påven önskar kondomförbud i Afrika och Fredrik Reinfeldt tänker inte frysa sin lön

Den svenska högern lever i ett land av fuskare, den känner väl igen sig i andra.

Annons

 Men spaningarna riktas neråt, mot löntagare, sjuka, arbetslösa och vab-are. Där, i skolan och på dagis, togs extra ledigheter ut på samhällets bekostnad.

Ett väldigt fuskande med föräldradagarna, försäkrade Cristina Husmark Pehrsson och så skrevs en ny lag ut; intyg från första dagen. Stränga straff för den som avslöjades. Ett resolut politiskt ingrepp mot svindlarna.

Hela regeringen ställde sig bakom. Särskilt Maud Olofsson.

Nu finns facit: Ingen besparing, inget avslöjat fusk. Bara en väldig byråkrati som sitter fast hos Försäkringskassan. 40–50 000 ärenden på hög, och 70 000 till, fel ifyllda. De tar år, eller decennier, att gå igenom.

Utbetalningarna blir inte lika sena, men pengarna faller ut för sent. Föräldrarna får väl skylla sig själva; varför detta krångel när de kunde vara hemma utan att låta sig utsättas för ministerns granskande och misstroende.

Hur många vab-dagar tog jag själv ut på den tiden? Inte många och inte en tanke på att lura till sig några fattiga kronor.

Regeringens ivriga, nästan febriga jakt på fusk med bidrag och ersättningar (alla vet ju vem som fuskar) kan nu återföras till Rosenbad, där sitter ministrar som äntligen fick chansen att sätta åt den lätt identifierade; dom, och vi andra. Ingen kan vänta sig några ursäkter därifrån.

Den som vänder sig om ser annars utbrett skattefusk i den småborgerlighet som klagar över förtryckande skatter. Det finns några lokala exempel.

Jag lämnar Annika Falkengren bakom mig. Ingen människa är en ö, men Falkengren verkar ha levt isolerad i några år. När verkligheten brakade in i hennes liv hade hon inget svar, eller försvar. Hon förstod inte frågan.

Lantmännen vräker miljoner över sina högsta chefer och ordförande Ulf Adelsohn fördubblar SJ:chefens lön. Det tog bara några år, nu får han 3,7 miljoner. Ett tack för att bara tre av tio tåg är försenade.

Direktörerna är korkade, skriver Veckan Affärer. Det kan stämma. Och direktörernas styrelser.

Kom ihåg att jag är föredömligt ädel; när jag övergick till vanligt daglönearbete sänkte jag (utan knot) min lön med flera tusen. De sändes vidare till andra, som behövde pengarna bättre.

Men Fredrik Reinfeldt tänker inte frysa sin lön; bara lättköpta poänger att föreslå det. Kanske det, men som symbolisk handling kan det nog duga ändå. Han kan få påökt när metallarna får sina pengar.

En stunds kompletterande komplentation inför Gävles vision om framtiden. Jag, som ömmar för strävsamma lokalpolitiker, hör att texterna har skruvats ihop av kommunalråden och oppositionsråden; ett blocköverskridande redaktionellt samarbete, kan man säga.

Ingen PR-byrå, inga ordvrängare, inga haltande poeter har varit i närheten av överdrifterna och plattityderna. Jag vet inte om det lugnar.

Men Gävle förblir ändå en hyggligt bra stad att leva, här finns det mesta som ger ett gott liv, för de flesta.

Men kan ingen ta tag i gatuunderhållet? Det goda civila samhället fyller igen potthål, lägger ny asfalt över den uppkörda, och sliter inte upp några träd på Nygatan.

En detalj från middagen i Gasklockan; kungen var imponerad och intresserad och nämnde klockorna i Stockholm. Där bygger den borgerliga majoriteten om Gasklockorna i Värtan, också ritade av Ferdinand Boberg. (Det visste kungen). 100 miljoner kostar det och finansborgarrådet Sten Nordin (M) säger: ”Kulturen är ett viktigt bidrag till samhällsutvecklingen”.

Gävles borgerlighet föredrar stillestånd, högern i Stockholm satsar på visioner, och kultur.

En tidig radiodebatt om påven och aids. Två katoliker från skilda planeter; en rationellt kritisk, en trogen påvens kondomförbud. Han föreslår avhållsamhet på hela den afrikanska kontinenten, såsom i den katolska kyrkan. Sex bara för avel.

Jag avhåller mig varje kontakt med religionerna, de skadar bara. Inget gott att vänta från de heliga rummen. Och katolicismen är ju rent bisarr.

Kennet Lutti

Tel. 026-15 93 48

kennet.lutti@arbetarbladet.se

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Annons