Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt kvar

/

Annons

Pride-paraden i Belgrad i Serbien slutade som väntat. I upplopp. Så har det slutat vid tidigare försök att manifestera mot fördomar och okunskap och för mänskliga rättigheter och respekt. Förra årets parad fick ställas in, före det hade några försök att arrangera en parad inte gjorts sedan 2001.

Vad som blir mer och mer självklart i Sverige klassas i Serbien ännu som en sjukdom och ett samhällsproblem.

Att slå sig för bröstet som svensk låter sig dock knappast göras. Vi har onekligen tagit oss långt på kort tid. Men homosexualitet var även i Sverige så sent som 1975 fortfarande klassat som en sjukdom av myndighets-Sverige. Och fördomarna och hatet lever även i den svenska undervegetationen.

Attackerna mot Pride- demonstranterna i Belgrad är lika trista som de är självklara. Anledningarna till hatet varierar inte särskilt mycket runt om i världen, det handlar om existensen av macho, om religion, om okunskap, om rädsla, om fördomar, om att förenas i ett hat mot det ”andra” för att stärka den egna identiteten. I Serbien kryddas hatet mot homosexualiteten även upp med nationalistiska strömningar som bland annat tar avstånd från ambitionerna att närma sig EU.

Men även om det krävdes 5 000 poliser för att skydda paraddeltagarna och över 100 människor enligt Ekot skadades igår är gårdagen trots det ett litet, litet framsteg.

Nyheten om upploppen har kablats ut världen över. Det betyder att informationen om situationen för de homosexuella i Serbien också sprids och synliggörs. Hat i koncentrat väcker sällan sympatier för dem som hatar, däremot kan det bidra till att få den tysta massan att överväga och omvärdera sitt eget ställningstagande.

Och även om hatet uppenbarligen ännu är kompakt och aggressivt i Serbien lyckades man den här gången genomföra paraden. Myndigheterna har fått beröm för sitt agerande. De som deltog fick det skydd som krävdes, från regeringshåll har man tydligt tagit avstånd från upprorsmakarna och lovat att de skyldiga kommer att ställas inför rätta.

Priset för gårdagens Pride-parad i Belgrad var onekligen högt när resultatet kan summeras till över 100 skadade och omfattande materiell förödelse.

Förändring är dock sällan och aldrig gratis. Den kräver både uppoffringar och erövringar.

Mer läsning

Annons