Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Las, vem bryr sig?

Annons

 

 

 

Det krympande Centerpartiet, med ideologisk bas kring Stureplan, driver en hård kampanj för att avskaffa Las och släppa arbetskraften fri. Ett liberalt steg mot en marknad där arbetsköpare bjuder under varandra och arbetstagare görs rättslösa.

En ny marknad öppnas för ett växande låglöneproletariat. Ett del i den jobbpolitik den allierade högern driver och som, allt vanligare, tvingar svårt sjuka eller döende ut på jakt efter jobb över hela landet.

I marginalen drivs förfinade metoder för att luckra upp och sortera ut; som på Dagens Nyheter. Där, har den nya tidningsledningen beslutat, sägs reportrar upp och erbjuds sedan söka sina jobb på nytt. Ett lika sofistikerat som grymt sätt att plocka bort obekväma och de som ledningen bedömer inte klara den nya ordningen.

De som blir över placeras i någon pool i väntan på att de säger upp sig själva eller erbjuds några enklare sysselsättningar.

Inga protester har hörts från andra liberala tidningar mot den här fackfientliga personalpolitiken; liberaler tycker väl att det i sin ordning att chefer pekar ut vilka som duger och inte. Att runda Las är en god sak.

Andra exempel kan hämtas från bemaningsbranschen; den erbjuder bekväma men lite dyra lösningar för all slags verksamhet. Företag säger upp alla och hyr in så många som behövs. Las, marginaliseras eller lyfts bort från förhandlingarna. Företag görs till regulator när marknaden sviktar eller stiger. In med fler i goda tider, tack och adjö i sämre. Ericsson går i täten för den sortens pragmatiska, eller cyniska personalpolitik.

Men Centerpartiet har inte förstått den nya arbetsmarknaden, där har Las redan satts ur spel. Att lagen skulle stänga ute ungdomar är en myt, ivrigt odlad av Svenskt näringsliv och dess filialer i den förenade högerns ungdomsavdelningar. I praktiken är ju Las redan vilande.

Annons