Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Grekland devalvera

/
  • GREKLAND HÅLLS PÅ HALSTER. EU:s ekonomiska kommissionär Olli Rehn uppger att ett formellt beslut kring utbetalningen till Grekland på 12 miljarder euro kommer att tas tidigt i juli.

Annons

Krisen i Grekland beror på flera saker. En är att landet inte har en tillräckligt effektiv indrivning av skatter, likt fallet är i de nordeuropeiska länderna.
En annan faktor är att landets offentligt anställda troligen är för många på vissa håll, inte tillräckligt effektiva och delvis har för fördelaktiga villkor i relation till sina prestationer. Snittet på reell pensionsålder skiljer dock inte så mycket jämfört med andra länder, även om en del greker har låg sådan.
Vissa av dessa problem finns även i andra länder, inte minst i Sydeuropa. Och gudarna ska veta att svensk skattefinansierad verksamhet inte alltid är ett under av effektivitet.
En tredje faktor är att Grekland under årtionden dragit på sig allt större statsskuld och haft budgetunderskott, vilket lett fram till dagens läge.
Men huvudorsaken till krisen är medlemskapet i EMU. Faktum är att de problem vi ser i Grekland är ett tydligt exempel på problemen med en gemensam valuta där alla förutsättningar för en sådan inte finns på plats.
Grekland var ett land med en för svag ekonomi för att få gå med i en valutaunion som innehåller en rad ekonomiskt starkare länder, främst Tyskland.
Men Greklands ekonomisiffror friserades av den förra borgerliga regeringen och EU lät, mot bättre vetande, Grekland gå med i EMU för att få ett stort valutaområde med många länder.
När världens, främst västvärldens, ekonomier utsattes för påfrestningar efter finanskraschen med banken Lehman Brothers undergång hösten 2008 hamnade Grekland allt mer i kris.
I en valutaunion, man kan ta USA som exempel, måste dess delar ha en gemensam budget på minst 7 procent av unionens bnp, helst mer. EU hanterar knappt 1,5 procent.
Av det är mer än en tredjedel uppbundet i jordbruksstöd. Kvar blir knappt en procent, och även det är nästan helt bundet i diverse stöd med mera.
Och de resurser som EU har betalas via avgifter från medlemsländerna och kan inte beslutas om, höjas eller sänkas, av en central instans (regering) i unionen.
Det finns alltså inga pengar i EU eller EMU att använda för att parera en kris som drabbar något eller några länder hårt, som fallet med Grekland nu. EUs och EMUs medlemsländer måste därför sy ihop speciella kris- och stödpaket, under vånda.
Folks rörlighet i unionen är också låg. I en union med samma valuta bör rörligheten vara stor så att folk kan flytta från en del som hamnar i kris och ta jobb i delar som går bra ekonomiskt.
Eftersom en framväxt av en centralregering i EU, som kan beskatta unionens medborgare och företag, inte kommer att bli verklighet de närmaste åren finns bara en lösning på Greklands kris. Det är att landet får lämna EMU och återinföra en egen valuta som får sjunka i värde, med kanske 50 procent, mot euron.
Det vore dock en prestigeförlust som skulle knäcka EU och dess EMU-projekt.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons