Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte mätningar styra

Annons

Opinionsmätningarna duggar tätt. Men det går ofta att hitta en med fördelaktiga siffror för dem man håller på.

I fredags kom en mätning från Synovate och i går en från Sifo. I den senare ledde borgarna med 6,4 procentenheter. Men i Synovate ledde de bara med 1,8 procentenheter.

Mätningarna visar alltså olika, vilket gäller de två blocken, deras partier och Sverigedemokraterna. De hade ökat en procentenhet i Synovate, till 4,4 procent och hamnade över spärren till riksdagen. Men enligt Sifo hade Sverigedemokraterna minskat med en procentenhet till 3,4 procent.

I Sifo fick borgarna två procentenheter högre väljarstöd än i valet 2006, vilket var 48,2 procent. Men i Synovate fick borgarna 0,6 procentenheter lägre stöd än 2006.

Faktum är att de tre rödgröna partierna i Synovate med sina 45,8 procent hade tappat mindre än Alliansen sedan valet 2006, 0,3 procentenheter.

Att döma av Synovate är det nästan jämnt mellan Alliansen och De rödgröna. Men enligt Sifo har Alliansen en stor ledning. Snittet av flera opinionsinstitut ligger på drygt tre procentenheters ledning för borgarna.

Enligt sammanvägningen skulle Sverigedemokraterna få två tiondelar över riksdagens fyraprocentsspärr. Inget av regeringsalternativen skulle då få majoritet.

Med många opinionsmätningar blir det kapplöpningsjournalistik i medierna. Det tränger undan viktiga sakfrågor, som om arbetslösheten, miljön och vården.

För övrigt är plånboksfrågor i denna valrörelse mer i centrum än i tidigare val. Sådana är skatterna för olika grupper, vilka bidrag och lån studenterna får, taxan i barnomsorgen med mera.

Det gör valet till en partiernas budgivning till väljarna där de av partier och medier förminskas till att bli personer som gör parti- och blockval utifrån de ekonomiska fördelar de själva kan få. Det är inte bra eftersom man som väljare är mer än en ekonomiskt kalkylerande person. Man är en individ med åsikter om hur samhället bör utvecklas, även i de delar man själv för tillfället inte har kontakt med, till exempel skolan eller åldringsvården.

Det är bra att förhålla sig till opinionsmätningar och plånboksfrågor med en viss distans. Mätningar har felkällor och människan är en varelse med fler intressen än innehållet i plånboken.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons