Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låtsasnyheter

Annons

Aldrig har vi väl varit så översvämmade av information som just nu. Att ensam sortera och värdera all den information som pumpar ut via alla mediekanaler är ogörligt. Det är därför det finns journalister. Journalistens uppgift är att lotsa läsarna, lyssnarna och tittarna genom denna ogenomträngliga informationsmassa, välja, värdera och förklara bakgrunden till aktuella skeenden. Det är ett stort ansvar.

I USA är ultrakonservativa Fox News störst av nyhetskanalerna. Det innebär att det är just Fox News som förklarar och värderar världens händelser för en stor del av de amerikanska tittarna. Det är ett ansvar som kanalen inte tar på allvar.

I Fox News får propaganda och rena lögner stå helt oemotsagda. Klimatförnekare och rasister får utklädda till journalister sprida sina budskap. Det här gör att stora delar av den amerikanska befolkningen får en väldigt skev uppfattning av världen.

En ny studie (genomförd av Fairleigh Dickinson University) visar tydligt att så är fallet. Rapportförfattarna konstaterar att Fox News tittare vet mindre om vad som händer, såväl i USA som i resten av världen, än de som aldrig ser på nyheter över huvud taget. Bland annat fick deltagarna frågor om den arabiska våren och om den republikanska presidentkandidatskampanjen. Ämnen som Fox News tittare inte hade fått veta sanningen om.

Visst, det är lätt att skratta åt Fox News skeva nyhetsförmedling. Men om den som är satt att förklara och beskriva händelserna i världen förvanskar och förvränger fakta leder det till att människor tar beslut på felaktiga grunder. Människor ställs mot varandra. Samtidigt blir världen en allt farligare plats.

Mer läsning

Annons