Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leker världsfader

/
  • Ståupp? Reinfeldt försökte skoja till det lite i sitt tal på Almedalens scen i går. Samtidigt höjer han ett varningens finger för att romantisera och se tillbaka på gångna år, när Domus hette Domus och tv:n var både tjock och svartvit.

Annons

Fredrik Reinfeldt krånglar till det för sig. Han leker ståuppare och världssamvete samtidigt. Hotet från Juholt med buskismustaschen gör nog sitt till.

Reinfeldt talar på Almedalens scen för en masspublik där många artigt skrattar och applåderar.

Han talar om svenska skolböckers lögner om Sovjetunionen. Om hur barnafödandet i världen minskar och om hur våren har nått arabvärlden. Visst, det är lätt att få hybris när fancluben är samlad och tjoar vid scenen. Men, nej. Att fattigdomen minskar i världen beror inte på Täbys Fredrik Reinfeldt. Faktiskt.

Reinfeldt förklarar att demokratiutvecklingen, det minskade barnafödandet, ja allt det braiga, det beror på den allt starkare tron på marknadsliberalismen. Publiken längst fram gillar det här. De tjoar och applåderar.

Reinfeldt är dock oroad för framtiden. Han målar upp en mörk bild, varnar för en allt mer åldrande befolkning. Han berättar att när han läser i tidningen om en man som fyllt 100 år, så är hans första tanke att ”oj, det blir många pensionsutbetalningar det”. Det är tydligt att vi inte har råd med åldringar längre. I alla fall inte när de inte har vett nog att trilla av pinn i tid.

Men statsfader Reinfeldt tänker råda bot på denna dystopi. Han lovar att tillsätta en ”framtidskommission”. (Juholteffekten igen månntro?) En kommission som ska rätta till det här med den åldrande befolkningen. (Kanske blir det en ättestupa. Det är åtminstone kostnadseffektivt.)

Men mest varnar världssamvetet Reinfeldt oss för socialismen. En socialism som håller den fattiga befolkningen i världen i ett järngrepp. Det är socialismen som är det största hotet mot utvecklingen i världen, låter Reinfeldt åhörarna veta. (De många fattiga i Sydamerika som faktiskt fått det bättre med socialistiska regeringar kanske inte håller med.)

Till sist varnar Reinfeldt oss för att se bakåt i tiden. Till den tid när Domus hette Domus, när det inte fanns uteserveringar och när filmcensuren satte sin sax i bioilmerna. Men den riktiga skräckåterblicken ger Reinfeldt när han talar om tv:n, som i hans dåtid var en svartvit 14 tummare. Jo, det är storleken på tv:n som i Reinfeldts värld är svaret på hur bra eller dåligt ett samhälle är. Det är det där med tv:n som är Reinfeldts punchline för kvällen. Nej. Han gör sig vare som komiker eller internationalist.

Mer läsning

Annons