Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Littorin kliver av

Annons

Något i skymundan meddelade Sven Otto Littorin, en av konstruktörerna bakom de ny Moderaterna, att han tänkte driva igenom könskvotering till svenska bolagsstyrelser. Det måste ske, säger han, ”direkt”.

”Gör vi inget tar det 150 år att nå jämställda styrelser”, konstaterar Littorin efter att ha mött ointresse från bolagens män och förvåning ute i Europa. Där pågår en helt annan diskussion, som pekar mot att fler och fler länder lagstiftar om kvotering.Men motståndet hemma är hårt. Det leds av jämställdhetsminister Nyamko Saboni. Hon är, av princip, mot all lagstiftning som förbättrar kvinnornas ställning i näringslivet. En fråga för styrelser och ägare, säger hon.

Sedan meddelade Littorin att han avgår.

Det politiska livet, med konsekvenser in i det mest privata, var inte längre värt priset. En uppslitande skilsmässa, några journalister jagade hans barn och ett uppdrag som kräver mer än hundra procent; det blev för mycket. Barnen först, resten av livet sedan. Ett beslut värt all respekt. Men i grunden ett enkelt val, men kanske svårt att ta för en politiker mitt uppe i sin livsgärning; att reformera arbetslivet, pressa tillbaka facket, sänka ersättningar och tvinga sjuka och förtidspensionerade tillbaka till något slags arbetsliv. Att han totalt misslyckats en bisak; riktningen utstakad och den leder mot ett nytt landskap.

Littorin har, framgångsrikt, brutaliserat arbetslivet samtidigt som han säger sig vilja försvara den svenska modellen. En schizofren, eller rent omänsklig politik.

Littorin väljer nu att gå vidare, men för några hundra tusen arbetslösa finns inga verkliga val.

Mer läsning

Annons