Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löften är till för att hållas

Regeringen reformerar studiemedlet i två etappar meddelade man i går. Först höjs studiemedlet under valåret 2010 med vad som i reda pengar blir 350 kronor. År 2011 höjs sedan fribeloppet med 30 000 kronor.

Annons

De där 200 miljonerna som höjningen av studiemedlet kommer kosta är onekligen en investering i framtiden. Och det inte bara i studenternas framtid. Genom gårdagens besked infriar regeringen nämligen ytterligare ett av vallöftena man så här långt dragit på, vilket lägligt nog sker ett år före nästa val.

Beskedet rörande förändringen av studiemedlet är i sig inte mycket att orda om. Att höja studiemedlen och öka utrymmet för att delfinansiera sina studier med hjälp av arbete utan att riskera få sitt studiemedel sänkt är rätt och rimligt. Den som vill ska upp till en rimlig nivå kunna arbeta för att dryga ut en skral studentkassa utan att bestraffas för det.

De 350 kronor som höjningen i slutändan kommer resultera i är inte ett stort tillskott i studentkassan. Men som student underlättar varje tillskott det levnadskonstnärsskap som väldigt många av landets studenter tvingas ägna sig åt. Den som överlever sin studietid ekonomiskt överlever det mesta som livet kastar i ens väg ifråga om privatekonomiskt armod.

Vad som är intressant att notera rörande gårdagens besked om att studiemedlet och fribeloppet höjs är därför inte innehållet. Det är paketeringen av det hela.

För retoriken är röd. Inte blå.

Följande mening som levererades under gårdagen på DN debatt i presentationen av förändringarna rörande studiemedlet skulle exempelvis mycket väl kunna vara saxad direkt ur Socialdemokraternas partiprogram:

Mer läsning

Annons