Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven lyfter S

/

Ännu en opinionsmätning visar en ökning för Socialdemokraterna: Sifo i Svenska Dagbladet i går.

Annons

Partiet har ökat med statistiskt säkerställda 4,6 procentenheter, jämfört med mätningen i januari, till 29,2 procent. Mätperiod var 6–16 februari.

Om ökningen är en Stefan Löfven-effekt eller beror på att det dåliga läget under Håkan Juholts sista tid som S-ledare nu är historia är oklart. Troligen är det båda.

Ökningen för S har gått ut över dels Vänsterpartiet, dels Sverigedemokraterna. De har tappat statistiskt säkerställda drygt 2 procentenheter vardera.

En stor del av den uppgång V fick efter valet av Jonas Sjöstedt till ny partiledare i början av januari är borta. Och SD är nere på en nivå 1 procentenhet under valresultatet 2010.

Löfvens parti har ökat främst i LO-gruppen, från 40 procent i januari till 50 nu. I TCO-gruppen ligger S still, på 23 procent.

Ökningen för S bland LO-medlemmar har gått ut över främst V och SD.

Vidare har S ökat i norra Sverige, medan nivån är oförändrad i de tre storstadsområdena.

Den tidigare ledaren för IF Metall verkar som S-ledare gå hem hos LO-grupper. Industri-Sverige är starkare i Norrland och Dalarna och Värmland, vilket kanske ger utslag.

Borgerligheten har totalt sett ökat drygt 1 procentenhet och kanske också tjänat på SD-tappet.

Men Kristdemokraterna minskar till 3,8 procent och hamnar under riksdagens spärr. Det gör att de tre borgerliga partier som tar sig in i riksdagen blir mindre än de tre rödgröna partierna.

Fortfarande skulle SD vara i ett vågmästarläge eftersom inget block får majoritet. Men de rödgröna partierna blir större än Alliansen i riksdagen. Det skulle göra det svårt för den borgerliga regeringen att sitta kvar om detta vore valresultat.

Centerpartiets sämsta valresultat är 5,1 procent 1998. Den nivån uppmäter Sifo nu för partiet. Annie Lööf valdes som centerledare för fem månader sedan. Hade en ny S-ledare efter nästan ett halvår inte fått högre stöd än sämsta valresultatet någonsin hade det varit liv i medierna om det. Så icke i Lööfs fall.

Moderaterna har under 5,5 års regerande varit ogenerösa mot övriga allianspartier. Det blir Alliansens fall.

 

Robert Sundberg

 

Mer läsning

Annons