Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn på Balkan?

/
  • SUVERÄN STAT. FN:s högsta domstol gav Kosovo rätt, frigörelsen från Serbien var en följd av serbiskt förtryck och brott mot mänskliga  rättigheter.

Med de västliga stormakterna bakom sig och med ett isolerat Serbien bara uppbackat av Ryssland och Kina fattade FN:s internationella domstol ett logiskt beslut.

Annons

Kosovos frigörelse från Serbien bryter inte mot internationella lagar, de lämnar öppet för folk att frigöra sig om det utsatts för brott mot mänskliga rättigheter. Serbien förtryckte Kosovo, och självständigheten var ett svar på förtrycket.

Men vad gör omvärlden med Serbien? Berövat sitt ursprung, ”nationens vagga”, mött av mer förakt än förståelse och med några krigsförbrytare ännu på fri fot? Den historiska bördan lossas inte av det här domstolsbeslutet.

Kosovo betraktas av serber som en del av moderlandet, oavsett vad omvärlden säger. Något ”slut på konflikten på Balkan”, som en del hoppas på lär det knappast bli.

Och Serbien reagerade som väntat: ”Svåra dagar ligger framför oss och Serbien kommer inte under några omständigheter att erkänna Kosovos självständighet”, förklarade utrikesminister Vuk Jeremik i går.

Serbien fortsätter att betrakta sig som orättvist behandlat och berövat delar av sitt ursprung. Lidandet lever. Men nu gäller det för serberna att inte ”reagera på provokationer”.

Konflikten går på djupet, historien vilar tungt över serber och kosovarer, även om vardagen är under någorlunda kontroll.

Massmord, massakrer, obegriplig, okontrollerbar grymhet raderas inte ut på några årtionden.

Men nationalister på hela Balkan blickar tillbaka, och hämtar stöd, ur historiska oförrätter. Rättigheter och nationalism får näring ur flera hundra år av påstådda svek.

Att några stater orkat ta steget ut ur den kvävande nationalismen beror mer på omvärlden, och EU, än plötslig verklighetsinsikt. Bara påtagligt förbättrade levnadsvillkor och märkbara ekonomiska framsteg kan leda bort från instängdhet. Men när nationalismen hålls inom statens gränser och fienderna, bildligt, ligger utom skotthåll tolereras den av omvärlden.

På sikt tryggas fred och framsteg av EU; med hela Balkan inrymt i unionen lämnas inget utrymme för väpnade konflikter.

För Kosovo, satt under FN-kontroll, kan utslaget innebära FN-medlemskap och att fler länder erkänner den nya nationen. Kanske också att internationella investerare vågar placera kapital där.

Men det finns väldiga hinder på vägen mot välstånd, lugn och ekonomiska framsteg. Kriminaliteten dominerar vardagen, arbetslösheten är svindlande och Kosovos unga ser ingen särskild framtid i hemlandet.

Att självständigheten bekräftas av FN:s högsta domstol innebär ändå att landet kan börja bygga strukturer och öppna sig mot resten av Europa. Men att skapa välstånd går inte över en natt, eller på några år.

Och Serbien? Om krigsförbrytarna fångas in och överlämnas till domstolen i Haag kan nya kapitel börja skrivas. Men det kräver att historien kan förvandlas till och betraktas som, historia.

Mer läsning

Annons