Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurendrejeri

Annons

I dag har endast var tredje arbetslös rätt till a-kassa. Av de få som trots allt beviljas a-kassa är det endast tio procent som når upp till 80 procent av lönen i arbetslöshetsersättning. Dagpenningen i a-kassan har inte höjts sedan 2002. Men den har sänkts, 2007, då den högsta dagsersättningen sänktes från 730 kronor till 680 kronor.


Under den senaste mandatperioden har allt mindre betalats ut till de arbetslösa. År 2006 betalade a-kassorna ut 27 miljarder kronor i ersättning till de arbetslösa. År 2010 hade den kostnaden minskat med tio miljarder kronor, till 17 miljarder.

Kostnaderna för arbetslösheten finansieras dels av medlemsavgifter, dels av arbetsgivaravgifterna. Delen av arbetsgivaravgiften som går till a-kassan heter arbetsmarknadsavgift. Den inbringade under förra året 56 miljarder kronor. Från medlemsavgifterna kom ytterligare 6,5 miljarder kronor. Alltså drygt 60 miljarder kronor.

Men, utbetalningarna för a-kassa var ju bara 17 miljarder... Om vi även räknar in kostnaderna för aktivitetsstöd och den särskilda statliga pensionsavgiften för personer med a-kassa så når den totala summan ändå bara upp till drygt 45 miljarder kronor. En rejäl överfinansiering alltså. Pengar som i stället för att gå till de arbetslösa ramlar rakt in i resten av statsbudgeten. Till jobbskatteavdrag och rutavdrag.

Att sänkta ersättningar skulle leda till fler jobb, nej, det har jag inte hittat stöd för någonstans.

Jag ser bara en anledning till det allt sämre skyddet för de arbetslösa. Lönedumpning.

Anna Norling

Mer läsning

Annons