Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma-myten

/

Annons

rotat i vår kultur, att en bra mamma inte lämnar ifrån sig barnen. Alla kvinnor som gör det, kan bli ifrågasatta hur kan hon göra så. Pappor som arbetar mycket ifrågasätts inte alls på samma sätt”.
Orden är Mirielle Anderssons, grundare av nätverket Financial Women, i en intervju om kvinnliga chefer i tidskriften Passion for Business.
Hennes ord är onekligen lätta att känna igen. Jag har hört liknande ord färdas över kvinnliga vänners läppar. För kvinnor tenderar att vara oroade över att klassas som dåliga mammor när de inte helt går upp i mammarollen utan även väljer att vara andra saker, som yrkesarbetande och intresserade av att göra karriär, med allt vad det kräver ifråga om arbetade timmar och hängivenhet till sitt arbete. Och så blir det dåliga samvetet en följeslagare som skapar en känsla av att inte räcka till. Trots att definitionen av att vara en bra mamma inte borde handla om att bara vara mamma.
Det borde finnas utrymme att vara sitt förnamn också, en egen individ med egna behov och drömmar att förverkliga även utanför hemmet.

även 2009. En bra mamma är mamma på heltid. Den som försöker vidga definitionen klassas lätt som suspekt av sin omgivning. Det ska vara roligt att vara föräldraledig, det ska inte finnas en längtan tillbaka till jobbet, det ska vara självklart att vara den som VABar mest, det ska inte finnas sug efter att fortsätta leva ett liv som i alla fall liknar livet före barn lite. Ska:n som skaver hos många kvinnor men som fortfarande utgör ett tabu att tala om.för en man att vara mer än bara pappa. Det går att klassas som en bra pappa även om frånvaron från familjen är stor. Vilket studier visar att pappor ofta är, frånvarande alltså. Det går att vara en bra pappa även utan att ta ut föräldraledighet. Det går att vara en bra pappa även om övertidstimmarna är fler under småbarnsåren än under andra perioder i livet.
Våra krav är helt enkelt inte lika höga på papporna.
De är fortfarande någon som ”hjälper till” i sitt eget hem och får guldstjärna i kanten när de tar ut 50 procent av föräldraledigheten.vad som gör barn lyckligast. Nöjda och glada föräldrar, eller föräldrar som plåga av dåligt samvete? Som aldrig känner att de duger därför att de inte är som man ska vara.
Mammamyten bidrar inte till lyckliga familjer. Det skapar snarare stressade mammor med dåligt samvete som försöker passa in i en norm skapad under en period då kvinnan var förvisad till hemmet. En norm som inte passar kvinnor som vill ha både familj och ett framgångsrikt yrkesliv. Något som alltid varit en självklarhet för män. Att ha familj är till och med något som premieras i yrkeslivet, för om kvinnor med familj tjänar mindre än ensamstående kvinnor och kvinnor utan barn är förhållandet det omvända för män. Män med familj har enligt statistiken högre lön än män utan familj.

Annons