Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma, pappa, barn

/
  • Ojämlikt. Skolverkets publicerade på tisdagen studieresultaten för de gymnasieelever som avslutade sin utbildning i våras. Resultaten visar en stor skillnad i resultat för de elever som har högutbildade föräldrar jämfört med de elever som har lågutbildade föräldrar.

Annons

En av de viktigaste grundpelarna för det moderna Sverige har varit kampen för jämlikhet. Att alla barn ska ha lika goda chanser till ett gott liv. Det ska inte spela någon roll vilken mamma eller pappa du råkar födas med. Så ser det tyvärr inte alls ut i Sverige i dag. Vilken mamma och pappa du har spelar en väldigt stor roll. När Skolverket på tisdagen publicerade studieresultaten för de gymnasieelever som avslutade sin gymnasieutbildning våren 2011 är det tydligare än någonsin.

Var tredje elev (31 procent) saknar slutbetyg efter tre års gymnasiestudier. Vilka elever är det då som inte klarar sina gymnasiestudier? Jo, det handlar främst om elever till lågutbildade föräldrar. Och skillnaden är mycket stor. Bland de högutbildades barn har så hög andel som 78 procent ett slutbetyg efter tre år. Bland elever till lågutbildade, motsvarande grundskola, är andelen så låg som 45 procent. Det är en oacceptabel stor skillnad.

Som om inte det vore nog så får elever med högutbildade föräldrar också högre betyg än elever till lågutbildade.

Samhället har ett mycket viktigt uppdrag: garantera likvärdigheten. Det ska inte spela någon roll vilka föräldrar du föds med, inte heller var du bor eller vilket ursprung du har. Allas livschanser ska vara lika stora. Det här är ett uppdrag som vår regering inte tar på allvar. (Nej, den tidigare socialdemokratiska regeringen har inte heller varit tillräckligt uppmärksam.) I takt med utbredningen av friskolor ökar skolsegregationen. De elever som har bäst förutsättningar hamnar på vissa skolor. De elever som har sämst förutsättningar hamnar på andra skolor. Det blir framgångsskolor vs problemskolor. Det är inte acceptabelt. Alla skolor ska vara framgångsskolor. Det är samhällets uppgift.

Den som inte ens har en gymnasieutbildning har väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden i dag. Den som är utan gymnasieutbildning riskerar att hamna i ett livslångt utanförskap. Livschanserna är helt enkelt inte lika stora. Och det beror till stor del på vilka föräldrar du har.

Vän av ordning kanske frågar sig vad vår regering har för recept för att komma till rätta med problemen i gymnasieskolan? Jo. De har bestämt sig för att spara in 675 miljoner kronor på gymnasieskolan nästa år. Hm? Okej, det bidrar såklart med pengar till den minskade restaurangmomsen. Men skillnaderna gällande livschanser förblir oacceptabla.

Mer läsning

Annons